Objavljeno 30.12.2022.

Važan razlog zašto se novorođenčad rita i migolji

Male bebe imaju nevjerojatnu sposobnost da se migolje te da rukama i nogama aktivno udaraju, a sada su i znanstvenici otkrili zašto bebe izvode ove slatke pokrete.


Japanski znanstvenici u svom istraživanju sugeriraju da aktivno migoljenje priprema tijelo i osjetila novorođenčadi za druge radnje poput puzanja, hvatanja, hodanja...

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkriva kako su znanstvenici sa Sveučilišta Tokyo pratili pokrete na 12 novorođenčadi koja su bila mlađa od 10 dana, i na 10 dojenčadi u dobi od tri mjeseca kako bi izmjerili spontane pokrete.

Spontani pokreti uključuju udaranje rukama i nogama i migoljenje bez ikakve vanjske stimulacije. Računalnu program je analizirao kako mišići na cijelom tijelu beba međusobno komuniciranju.

Analiza je otkrila kako spontani pokreti pomažu u razvoju senzomotornog sustava točnije sposobnosti tijela da kontrolira mišiće za kretanje i koordinaciju. Istraživanje otkriva kako dojenčad razvija vlastiti senzomotorni sustav temeljen na istraživačkom ponašanju i znatiželji, a ne kako se uobičajeno pretpostavljalo da se senzomotorni sustav razvija kako pomažemo bebi izvoditi iste radnje.

Foto: freepik/user18526052
A.Đ.H.
Povezani sadržaj