Objavljeno 06.10.2020.

U prvoj godini roditeljstva parovi se posvađaju više od 2.500 puta

Novo istraživanje provedeno na 2.000 osoba pokazuje kako novopečeni roditelji u prvoj godini djetetova života puno češće dolaze u argumentne situacije tijekom dana.


Da je teško odgojiti dijete već je poznato, a čini se kako je i izazov za vezu. Istraživanje provedeno na stranicama ChannelMum.com and The Baby Show, otkriva kako prva godina roditeljstva dovodi do sedam svađa dnevno ili ti preko 2.500 u prvoj godini bebina života.

2.000 roditelja je zaključilo kako se najčešće prepiru oko toga tko je umorniji i tko bi trebao ustati noću, dok se 16 posto roditelja svađa zbog nedostatka seksa. 17 posto je uzrujano zbog općeg nedostatka naklonosti, a 12 posto zbog pritiska na seks.

Ostali razlozi za svađe su vezani uz kućanske poslove i brigu oko djeteta (hranjenje, presvlačenje, kupanje). Uz to roditelji nisu složni niti oko toga treba li pustiti dijete da plače samo.

Od 6 do 10 roditelja je otkrilo kako nisi bili spremni za utjecaj koji je beba imala na njihov život, više od petine su se teško naviknuli na to da imaju manje novca nego prije. Čak 25 posto roditelja je priznalo kako se osjećaju manje blisko s partnerom od kako se dijete rodilo, a trećina ispitanika priznaje kako prođe po pet dana da ne pričaju s partnerom.

Pozitivna je vijest kako je 23 posto ispitanika oko ovih problema potražila savjet prijatelja ili člana obitelji.

Foto: pexels
A.Đ.H.

Povezani sadržaj