Objavljeno 24.03.2020.

Prednost majčinstva u kasnijim godinama života

Znanstvenici su otkrili brojne prednosti majčinstva u kasnijim godinama života za majku i dijete, a sve više i više istraživanja potvrđuje te prednosti.


Iako je zastrašujuća činjenica kako nam s godinama biološki sat otkucava i broj jajašaca se smanjuje, a trudnoća iznad 35. godina dolazi s dodatnim rizicima ipak postoje brojne prednosti majčinstva u zrelijim godinama.

Postoji veza između rađanja u kasnijoj dobi i snage mozga

Istraživanje otkriva kako rađanje djece u kasnijoj dobi života može majku učiniti mentalno snažnijom kako stari. Kod žena koje su posljednje dijete rodile nakon 35. godina uočeno je da imaju oštrije spoznaje i verbalno pamćenje. Žene koje su rodile prvo dijete nakon 24. godine znatno bolje rješavaju probleme od svojih vršnjakinja koje su djecu rodile prije 24. godine.

Dijete može imati smanjeni rizik od ozljeda

Naravno da će svaka majka zaštititi svoje dijete najbolje što može. No, nekoliko istraživanja otkriva kako djetetov rizik od nenamjernih ozljeda koje zahtijevaju medicinsku pomoć opada s povećanom dobi majke.

Emocionalno ste spremni

Istraživanje otkriva da zrelost igra ulogu u boljem roditeljstvu. Analizirajući psihosocijalni razvoj, starije majke su rjeđe psovale i fizički disciplinirale svoju djecu. Djeca starijih majki su se bolje ponašala, bila dobro socijalizirana i emocionalno zdrava u svojim tinejdžerskim godinama.

Djeca će vjerojatno biti bolje obrazovana

Što duže čekate da postanete majke to je vjerojatnije da će vaše dijete biti obrazovanije te bolje razumjeti naprednije razine tehnologije. 

Veća financijska stabilnost

Starije majke imaju vremena razviti svoju profesionalnu karijeru što je osnova za veću plaću. Istraživanje otkriva kako djeca starijih majki duže ostaju u obrazovnom sustavu i vjerojatnije je da će pohađati fakultet od svojih vršnjaka koje su rodile mlade mame.

Povećava se životna dob

Žene koje imaju djecu nakon 33. godine povećavaju dvostruko izglede da će živjeti do 95. godine u usporedbi sa ženama koje su posljednje dijete rodile prije 30. godina.

Foto: freepik
A.Đ.