Objavljeno 20.10.2020.

Potvrđeno je - trudnoća može biti 'zarazna' među prijateljicama!

Čini se kako je 'ipak nešto u zraku' zarazno kada je u pitanju trudnoća među prijateljicama, jer je sad i znanstveno potvrđeno kako najbolje prijateljice mogu biti trudne u isto vrijeme.


Čini se kako je 'trudnoća zarazna' i to su znanstvenici potvrdili istraživanjem objavljenim u časopisu American Sociological Association.

Longitudinalno istraživanje je trajalo od 1990-ih do sredine 2000-ih i obuhvatilo 1.720 žena. Istraživanje je bilo usredotočeno na ženska prijateljstva od školskih dana i utvrđeno je kako se trudnoća šiti poput 'divlje vatre' među prijateljicama.

Autori istraživanja ističu kako efekt počinje u trudnoći prijateljice, povećava se nakon što prijateljica rodi i doseže vrhunac tijekom dvije godine nakon rođenja djeteta.

Efekt se naziva 'utjecaj na plodnost'. Žene više razmišljaju o majčinstvu ako vide da se bliska prijateljica uspješno nosi s tim. Žene ne žele 'zaostajati' ako primijete da njihove prijateljice kolektivno postaju majke. I velika je prednost da prijateljice zajedno mogu koordinirati aktivnosti za djecu i podijeliti troškove.

Foto: freepik
A.Đ.H.

Povezani sadržaj