Objavljeno 06.09.2022.

Par u 70-ima dobio prvo dijete nakon 54 godine braka

Par sedamdesetogodišnjaka iz indijske države Rajasthan nedavno je dobio svoju prvu bebu nakon 54 godine braka, što ih čini jednim od najstarijih parova u povijesti koji su ikada imali dijete.


75-godišnji Gopichand i njegova 70-godišnja supruga Chandravati, dugo su pokušavali dobiti dijete, ali im se san nikada nije ostvario. Godinama su posjećivali bezbrojne bolnice i klinike, podvrgavali se raznim tretmanima i zahvatima, ali ništa nije djelovalo. Prije otprilike godinu i pol, muž se obratio klinici za in vitro plodnost u Alwaru u vezi s mogućnošću da njegova žena konačno ostane trudna. Ženina poodmakla dob bila je zabrinjavajuća, ali bilo je i prijašnjih priča o uspjehu. Nakon dva neuspješna postupka vantjelesne oplodnje, Chandravati je konačno zatrudnjela i nedavno rodila zdravog dječaka.

"Chandrawati je uspjela zatrudnjeti prije devet mjeseci u trećem pokušaju IVF-om. Iako je bilo sreće, postojao je i element straha zbog poodmakle dobi majke.” rekao je stručnjak za IVF dr. Pankaj Gupta.


Ponosni otac, bivši vojnik koji je ranjen u nogu tijekom rata u Bangladešu, nije mogao suzdržati radost što prvi put drži svog sina. Novinarima je rekao da je sretan što može prenijeti prezime svoje obitelji, budući da je očev sin jedinac. Pokušavali su dobiti dijete od 1968.

Zanimljivo je da su Gopichand i Chandravati Devi možda posljednji indijski sedmogodišnjaci koji su postali roditelji putem IVF-a, budući da novi zakon koji je stupio na snagu u srpnju ove godine zabranjuje centrima za IVF neplodnost pružanje tretmana ženama i muškarcima starijim od 50 godina. Oni su bili sretna što je već začela dijete prije nego je zakon stupio na snagu.

Foto: pixabay
M.D.

Povezani sadržaj