Objavljeno 27.04.2022.

Od malih nogu djecu učite ovim frazama

Svaki roditelj želi odgojiti dobro dijete, koje će biti znatiželjno, samouvjereno, empatično i puno poštovanja.


Stručnjaci su otkrili koje su najvažnije fraze koje možemo naučiti dijete od malih nogu. Mnoge su jednostavne, ali imaju veliki utjecaj na djecu.

1. 'Ne postoji glupo pitanje'

Mala djeca vole postavljati pitanja, često bez prestanka po cijele dane. Njihova je radoznalost velika, a time može biti iscrpljujuća za roditelje.

Djecu treba naučiti kako tražiti odgovore od drugih, jer nema ništa loše u tome što su radoznali. Poticanje radoznalosti će im osigurati dovoljno samopouzdanja kada nisu u nešto sigurni i dobro će im doći u godinama koje dolaze.

2. 'Ti to možeš'

Talent se može razviti uz naporan rad, odlučnost i pomoć drugih. Oni s fiksnim načinom razmišljanja vjeruju kako su dječja inteligencija i vještine urođene, a kad dijete odrasta u fiksnom načinu razmišljanja, njihove sposobnosti ne dolaze do izražaja. 

Djecu treba poticati uz fraze 'Ja to mogu', 'Ja to znam' kako bi ojačali vjeru u sebe kada se suočavaju s izazovima.

3. 'Moje ime je ... , a tvoje?'

Druženje djece s vršnjacima iznimno je važno, a dijete treba potaknuti da se druži i predstavi novim ljudima, jer tako stječe nove prijatelje.

4. 'Uredu je griješiti. Samo budi iskren'

Greške su nezaobilazan dio života, a kada tome učite svoju djecu, učite ih kako je ljudski griješiti. Važno je kako rješavati pogreške.

Djecu od malih nogu treba podupirati u greškama, kako bi ih naučili iskrenosti i udaljili od laganja.

5. 'Hvala'

Zahvalnost je naučeno ponašanje, a dužnost roditelja je djeci usaditi važnost riječi hvala i onoga što se njome izražava. Zahvalnost je poznato i jednostavno sredstvo za povećanje sreće.

6. 'Sve će biti uredu'

Djecu treba naučiti da ostanu optimistična u teškim trenucima. Fraze poput 'Bit će uredu', 'Proći će to', 'Stvarno će biti bolje' uče djecu nadi i optimizmu. Osobe koje su optimisti i vjeruju da mogu postići uspjeh, su zapravo sposobnije za to.

Foto: freepik
A.Đ.H.

Povezani sadržaj