Objavljeno 20.03.2023.

Majčin glas utječe na smanjenje boli beba na intenzivnoj njezi

Bebe rođene prije vremena se često moraju smjestiti u inkubatore na intenzivnu njegu. Tijekom svog boravka na odjelu intenzivne njege mogu biti izložene višestrukim i bolnim medicinskim postupcima.


Već nekoliko godina provode se istraživanja koja pokušavaju dokazati kako prisutnost majke ili oca djeluje umirujuće na bebu, osobito kroz emocionalne modulacije glasa.  

Kako bi se testirala ova hipoteza, znanstvenici s Odsjeka za psihologiju Fakulteta psihologije i odgojnih znanosti (FPSE) i Švicarskog centra za afektivne znanosti (CISA), proučavali su rani glasovni kontakt između majke i nedonoščadi te utjecaj majčinog glasa na bol koja nastaje prilikom rutinskih pregleda nedonoščadi.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici su pratili 20 prijevremeno rođenih beba u bolnici Parini u Italiji i njihove majke koje su bile zamoljene da budu prisutne tijekom svakodnevnog krvnog testa, koji se radi vađenjem nekoliko kapi krvi iz pete.

Znanstvenici su analizu usredotočili na majčin glas jer je u prvim danima života očevima teško biti prisutno uz nedonošče.

Istraživanje je provedeno u tri faze kroz tri dana:

- Prvo vađenje krvi je uzeto bez prisustva majke
- Drugo s majkom koja je razgovarala s bebom i 
- Treće s majkom koja je pjevala bebi

Dok su majke počele govoriti ili pjevati pet minuta prije injekcija, tijekom injekcije i nakon postupka vađenja krvi.

Prvi zaključak znanstvenika je kako se bol kod nedonoščadi smanjuje u prisutnosti majke. Znanstvenici su mjerili razinu bola kod beba na temelju: njihovih izraza lica, rada srca i razine kisika.

Rezultati su pokazali kako razina boli iznosi 4,5 (na ljestvici od 0-21) kada je majka odsutna, a pada na 3,8 kada majka pjeva te na 3 kada majka razgovara s bebom.

Ova razlika može se objasniti činjenicom kako se izgovoreni glas razlikuje od glasovne intonacije kada majka pjeva.

Rezultati pokazuju pozitivan učinak prisutnosti majke kada se prijevremeno rođene bebe podvrgavaju bolnim medicinskim postupcima.

Foto: freepik/mrsiraphol
A.Đ.H.

Povezani sadržaj