Objavljeno 06.03.2023.

Kasna trudnoća ima pozitivan utjecaj na pamćenje žene

Novo istraživanje otkriva kako žene imaju bolje pamćenje nakon menopauze ako su rodile svoje posljednje dijete nakon 35. godine, koristile hormonsku kontracepciju više od 10 godina ili dobile svoju prvu menstruaciju prije 13. godine.


Glavna autorica istraživanja provedenog na 830 žena, objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, Roksana Karim naglašava kako je ovim istraživanjem analizirana povezanost između dobi u posljednjoj trudnoći koja je pokazatelj kasnijeg porasta hormona povezanih s trudnoćom i kognitivnih funkcija u kasnijem životu žene.

Istraživanje ima čvrste dokaze da postoji povezanost između kasnije dobi posljednje trudnoće i pamćenja nakon menopauze.

Žene u postmenopauzi koje su posljednju trudnoću imale nakon 35. godine imale su bolje verbalno pamćenje. Dok one koje su imale prvu trudnoću s 24 ili više godina imale su znatno bolju izvršnu funkciju, što uključuje kontrolu pažnje, radnu memoriju, rasuđivanje i rješavanje problema.

'Glavni hormoni u igri su estrogen i progesteron. Dokazano je da estrogen ima blagotvoran učinak na kemiju, funkciju i strukturu mozga, a progesteron je povezan s rastom i razvojem moždanog tkiva,' - objašnjava Roksana Karim.

Rano započet menstrualni ciklus znači da žena ima više razinu ženskog spolnog hormona koji proizvode jajnici. Djevojčice koje ranije dobiju prvu menstruaciju imaju moždane strukture bolje razvijene u usporedbi s onima koje su izložene razinama estrogena povezanim s menstrualnim ciklusima u kasnijoj dobi.

Korištenje hormonskih kontraceptiva tijekom najmanje 10 godina korisno je za verbalnu memoriju i sposobnost kritičkog mišljenja.

Foto: freepik/senivpetro
A.Đ.H.

Povezani sadržaj