Objavljeno 31.05.2022.

Kako 'naučiti' bebu da provodi vrijeme na trbuščiću?

Dok se neke bebe vole igrati na trbuščiću, druge će to odbijati i protestirati ako su okrenute da leže na trbuhu. Roditelji mogu učiniti dosta toga kako bi pomogli bebi da se udobno smjeti i zavoli ležati na trbuščiću pa čak i da se zabavi dok se nalazi u ovom položaju.


Novorođenče će tolerirati samo nekoliko minuta ležanja na trbuščići i to je sasvim normalno. Preporučljivo je da u toj fazi ne traje duže od tri minute.

Vrijeme za ležanje na trbuščiću može biti neugodno iskustvo za bebu. Pomozite joj i olakšajte tako što će te se spustiti na tlo i gledati ju licem u lice i tako bodriti. Beba će lakše prihvatiti položaj ležanja na trbuščiću ako ispod njezine glave stavite plastično ogledalo jer će se vjerojatno diviti odrazu u ogledalu kada podigne glavu.

Novorođenče voli ležati na roditeljima i gledati ih u lice, što je prilika da bebu položite na trbuščić.

Ležanje na trbuščiću nekoliko minuta dnevno ima mnoge dobrobiti za bebu, koja u ovom položaju jača mišiće. Najbolje je započeti s okretanjem na trbuščić dok je beba još novorođenče tako da ju u taj položaj stavite na svoje grudi.

Izbjegavajte ovaj položaj nakon što je beba jela jer bi zbog pritiska na stomak moglo doći do povraćanja. Najbolje vrijeme za ležanje na trbuščiću je kada je najbudnija i najrazigranija.

Na početku je najbolje da vrijeme koje beba provodi na trbuščiću ne traje dulje od 2 - 3 minute dnevno pa kako raste i jača do maksimalno 20 minuta.

Foto: freepik
A.Đ.H.

Povezani sadržaj