Objavljeno 25.04.2023.

Sve što trebate znati pri odabiru savršenog televizora za Vaš dom!

Televizor je jako važan dio svakog doma, odnosno uređaj koji uglavnom oko sebe okuplja najviše publike, kako ljudi koji žive u domu, tako i njihovih gostiju. Smatra se centralnim dijelom svakog dnevnog boravka te se obično i nalazi u središtu pažnje.


To je jedan od uređaja koji ćete najviše koristiti, a budući da ćete pred njim provoditi sate i sate, u redu si je uzeti i koji trenutak kako biste razmisliti koji će vam najbolje odgovarati.

U današnje vrijeme postoje razne opcije koje se nude kod odabira televizora, a širok asortiman možete naći na Građa.hr. Pogledajte ponudu i odaberite najbolji televizor za sebe!

Koliko treba biti velik TV i na kojoj udaljenosti treba stajati?


Ako birate TV za spavaću sobu, kuhinju ili neku drugu prostoriju u kući, vjerojatno ćete uzeti manji jer u tim prostorijama gledanje TV-a nije najvažnija aktivnost. Ako birate TV za dnevni boravak u kojem će on biti središte zabave, postoje određena pravila kojih biste se trebali držati.

Pri odabiru televizora, osim njegove veličine, treba uzeti u obzir i neke druge faktore. Primjerice, vrlo je važna razlučivost TV-a. Veća razlučivost znači da morate imati manju udaljenost od TV-a. Primjerice, ako uzimate TV koji ima 4K razlučivost (odnosno UHD), ona ima daleko više detalja i slika je puno bistrija, pa će tako udaljenost od televizora moći biti manja. 

Kod izračuna udaljenosti od kauča do TV-a, pravilo je jednostavno - ako kupujete 4K televizor, udaljenost treba biti onolika kolika je dijagonala TV-a, a ako uzimate TV manje razlučivosti, udaljenost treba odgovarati udaljenosti od kauča puta dva. Primjerice, kupili ste TV kojem je dijagonala 102 cm. Ako je TV 4K rezolucije, od njega trebate biti udaljeni 102 cm, a ako je rezolucija manja (primjerice 1080p), trebate sjediti 204 cm udaljeni od TV-a.

Prema istom ovom pravilu birate i koja bi trebala biti veličina TV-a koji kupujete. Prvo ćete izmjeriti udaljenost od mjesta gledanja i mjesta gdje će se nalaziti TV te prema ovom pravilu odabrati veličinu ekrana koja će najbolje odgovarati prostoriji. Veličina ekrana TV-a mjeri se dijagonalno od lijevog kuta televizora do suprotnog, odnosno gornjeg desnog kuta. Trebalo bi birati pažljivo kako TV ne bi ‘preuzeo’ cijelu prostoriju.

Koje mi se sve opcije nude?


U današnje vrijeme postoje mnoge TV tehnologije ponuđene kupcima. Između njih postoje određene razlike. 4K je sada postala standardna razlučivost zaslona te ona nudi četiri puta više piksela nego što nude uređaji sa HD rezolucijom. Ona se još naziva i Ultra HD, odnosno UHD rezolucijom. 8K rezolucija nudi dvostruko više piksela od 4K, odnosno 16 puta više od nekad standardne rezolucije sa 1080 piksela (Full HD).

Većina televizora danas koristi LCD zaslone. LCD, odnosno ‘liquid crystal display’, je takozvani zaslon od tekućih kristala koji koristi tisuće sitnih žaruljica koje osvjetljavaju ekran te tako povećavaju raspon boja i kontrast. 

Budućnost televizijske tehnologije su OLED zasloni koji u sebi imaju organsku diodu koja emitira svjetlo. OLED je trenutno novija tehnologija i nudi bolju i kvalitetniju sliku. U današnje vrijeme postoji i QLED, odnosno LCD zaslon koji ima kvantne točke koje pri svjetlosti emitiraju svjetlo drukčije boje i tako preciznije prikazuju boje. HDR (high dynamic range) je značajka koja se pojavljuje na 4K televizorima i ona omogućava televizoru da prikaže veći raspon boja, jače osvjetljenje i veći kontrast. 

U današnje vrijeme je većina televizora ‘smart’, odnosno pametni televizori te oni nude velik broj aplikacija i povezivanje sa raznim drugim pametnim uređajima i stranicama za streaming sadržaja. Odabir pravog televizora je svakako važna stavka uređenja prostora te je važno dobro se raspitati i informirati te na taj način dobiti najbolje od svog prostora, ali i od svog televizora.

Foto: freepik/drobotdean

Sponzorirani članak

Povezani sadržaj