Objavljeno 15.02.2023.

Sezona peludi zbog klimatskih promjena počinje ranije nego očekivano

Ovogodišnja sezona peludi već je počela. Njemačka zaklada za informacije o peludu (PID) i Europska zaklada za istraživanje alergija objavile su u utorak u Berlinu da zbog klimatskih promjena počinje sve ranije.


Kako ste već mogli i vidjeti, svako godišnje doba počinje ranije, ali sukladno tome i traje dulje. Ljetno vrijeme imali smo još dugo u rujnu, a sada je pak tek veljača i već vidimo naznake proljeća.

Dolaskom toplijeg vremena, priroda se ranije počinje buditi, drveće ranije počinju cvjetati, a nastavno tome pelud počinje smetati osobama koji su alergični na nju.

Već je prošle godine rekordno porasla koncentracija peludi trava. Dokazano je da ovaj pelud dovodi do upale sluznice u dišnim putovima. Veća je vjerojatnost da će ljudi u velikim gradovima postati osjetljivi na pelud drveća i trava nego u malim gradovima ili selima.

S padom temperature sredinom siječnja koncentracija peludi je nešto pala, no u narednim tjednima ovisi o vremenskim prilikama. Sunčanost i temperature preko deset Celzijevih stupnjeva dovode do povećanja peludi u zraku.

Foto: pixabay/Kollinger
M.D
Povezani sadržaj