Objavljeno 15.02.2023.

Revolucionarno otkriće - Svoje stanice možete popraviti povremenim postom

Kad ponekada preskočimoredovan obrok, uključujemo gen koji popravlja naše stanice, sprječava bolesti te produljuje život.


Mnogi vjeruju da je starenje znak istrošenosti. Baš kao što se stroj s vremenom istroši, naše kosti i organi također se troše. Ali stvari su malo složenije: ljudski stroj ima ugrađeni mehanizam za popravak. Naših otprilike 50 do 100.000 milijardi stanica neprestano se popravlja, dijeli ili umire. Pojedine stanice žive dulje, a pojedine kraće, pa na primjer stanice na stijenkama crijeva žive svega dva dana, dok one na kostima i do 15 godina.

Kada se nalazimo u fazama posta ili laganog izgladnjenja to ne znači da nema procesa starenja ili bolesti, nego se pojačava enzim sirtuina. Naše stanice se i dalje popravljaju, dijele ili odumiru, no glava razlika u tome kada manje jedete je ta smanjujete koncentraciju hranjivih tvari u stanicama te one uz pomoć sirtuina imaju više mogućnosti temeljito se popraviti, prije nego se podijeli ili trajno odumru.

No, gladovanje pokreće i druge biokemijske procese. Želučana sluznica luči hormon gladi grelin, koji pak potiče proizvodnju hormona rasta. Prema studijama, dovoljan je post od 24 sata da se poveća proizvodnja hormona rasta HgH za faktor 13 kod žena i faktor 20 kod muškaraca. Svrha posta: U fazama mirovanja dolazi do regeneracije tkiva.

Povremeni post ili periodično gladovanje donose neusporediva poboljšanja u svim vrijednostima.

Foto: pixabay/qimono
M.D

Povezani sadržaj