Objavljeno 17.01.2022.

Recenzija: 'Drugi Svijet', Milisav Rosić

Poetska kreacija, ukoričena pod naslovom 'Drugi svijet', autora Milisava Rosića, i te kako je poetska kartografija pjesničke putanje, koja je tek započela svoju trasu.


Aristotel je rekao Umjetnost nastaje iz nagona za oblikovanje i čežnje za emocionalnim izrazom, s toga, samo obdareni objelodanjuju svoju dušu umjetničkim stvaralaštvom. Umjetnost je univerzalna, potreba je svakog čovjeka, no, samo obdareni je nose i snose kao kreaciju.

Ovaj poetski prvijenac, hrabro istupa svojom tematikom, s težnjom ka modernoj poeziji. Daleko od svijeta koji nas okružuje, autor svoju poetsku nit prepušta novom svijetu, čije širine tek spoznaje. Pri prvom dodiru s ovom zbirkom, već se da naslutiti duboka misao, kao vodilja sigurnom poetskom izrazu.

Poezija je sjeme iz kog klija moć, moć kojom može probuditi snagu uma, duha, snagu srca, sve ono što ni sam čovjek ne zna da postoji u njemu, a što ima neograničene moći. 

Poezija ima moć da utiče na misao, da okuje i oslobodi um, da postavlja pitanja koja su pročišćenje. Još u antičkoj Grčkoj, Platon je zagovarao tvrdnje da stvarnost koja nas okružuje nije prava stvarnost, da postoji apsolutna stvarnost do koje treba doći. Toj drugoj stvarnosti, okreće se i autor ovog poetskog prvijenca. Tu novu stvarnost koja ga budi iz duševne konfuzije, prepušta poeziji koja ga vodi ka svemu onome što njegov racionalni dio osobnosti želi da razgoliti, razotkrije, a, iracionalni dio nađe svoje oslobođenje.

Pjesmama pisanim kao slobodni stih, poetska proza većinom obilnije tekstualnosti...

Poetski prvijenac Milisava Rosića, pokazuje već sada određenu autorsku i čitalačku zrelost, gdje se s pravom može nagovijestiti pojava mladog poete.

Uz želju za nova pjesnička dostignuća, preporučujem ovu zbirku čitalačkoj publici.

Nataša Žurić

Povezani sadržaj