Objavljeno 28.11.2022.

Pravilno održavanje drvene i plastične daske za rezanje

U svakoj je kuhinji najkorišteniji predmet daska za rezanje, bila ona drvena ili plastična iznimno je bitno da se pravilno održava i čisti, u suprotnom je idealno mjesto za bakterije.


I dok su plastične daske praktičnije jer mogu ići u perilicu posuđa, drvene daske ju trebaju izbjegavati.

Ako ne čistite svoje daske za rezanje na adekvatan način one postaju plodno tlo za bakterije.

Drvene daske za rezanje ne smiju se prati u perilici posuđa jer je drvo organski materijal koji će pod utjecajem vruće vode promijeniti oblik i pucati. 

Drvenu dasku najbolje je prati s malo tekućeg deterdženta za ručno pranje posuđa, isprati toplom vodom i ostaviti da se suši u uspravnom položaju.

Ako vaša daska ima udubljenja od noža, a želite biti sigurni da ste uklonili sve bakterije, možete ju namočiti u otopini za izbjeljivanje. Jednu žlicu izbjeljivača dodajte u litru vode i ostavite dasku da se namače nekoliko minuta.

Prirodan način čišćenja drvene daske za rezanje je uz pomoć limuna i soli. Sol pospete po daski za rezanje i 'izribate' ju kriškom polovice limuna. Nakon nekoliko minuta isperete toplom vodom.

Plastične daske za rezanje su podložnije ogrebotinama i što su više oštećene to su bolje mjesto za skrivanje bakterija u pukotinama.

Iako ih možete prati u perilici posuđa, ako ih ručno perete produžujete im vijek trajanja. Prilikom pranja plastične daske za rezanje koristite mekane spužvice.

Čistiti ju možete s malo tekućeg deterdženta, ali i s izbjeljivačem kako i drvenu dasku za rezanje. Dok na prirodan način čišćenje obavite uz pomoć smjese koju ste napravili od jedne žlice sode bikarbone, jedne žlice soli i jedne žlice vode. 

Foto: pexels/KarolinaGrabowska
A.Đ.H.
Povezani sadržaj