Objavljeno 16.01.2023.

Plavi ponedjeljak: Danas je najdepresivniji dan u godini

Plavi ponedjeljak ili Blue Monday: treći je ponedjeljak u mjesecu siječnji u slovi kao najdepresivniji dan u godini. No, je li to doista istina? I što možete učiniti da danas prevladate tipično stanje uma koje inače vlada kada je ponedjeljak?


"Plavi ponedjeljak" seže od britanskog psihologa Cliffa Arnalla sa Sveučilišta Cardiff. Prema njegovim studijama, treći ponedjeljak u godini slovi za najdepresivniji i najtužniji u godini. Godine 2005. Arnall je postavio formulu pomoću koje se - navodno - može izračunati "najjadniji dan u godini". Formula glasi: (1/8W+(D-d))x3/8TQ:MxNA  Formula za posebno loš ponedjeljak uključuje nekoliko varijabli: odluke koje su već prekršene tijekom godine (Q); trenutno vrijeme (W); postojeći dugovi (D); trenutna plaća; vrijeme od Božića (T); akutna motivacija (M) i potreba da se nešto učini u vezi sa zimskom melankolijom (NA).

Rezultat je uvijek treći ponedjeljak u siječnju, ove godine 16. siječnja 2023.

Koliko je ozbiljna oznaka Plavi ponedjeljak?


Kratak odgovor: nimalo. Ono što se čini kao moćna znanstvena formula obična je besmislica kada se gleda pod povećalom. Turistička tvrtka Sky Travel naručila je Arnallovo istraživanje u to vrijeme - vjerojatno kako bi napravila malo marketinga za bijeg za poboljšanje raspoloženja. Zapravo, ozbiljne studije odavno su pokazale da vrijeme i siječanj imaju malo utjecaja na naše raspoloženje. Čak ni danas. Plavi ponedjeljak je čisti marketinški trik.

Ali ono što je istina: oblačno vrijeme i mračno godišnje doba u siječnju mogu smanjiti motivaciju. Nedostatak svjetla čini vas umornim, tijelo proizvodi više melatonina. U isto vrijeme nedostaje serotonin koji stvara raspoloženje, a koji se oslobađa sunčevom svjetlošću i vježbanjem. Ali u načelu ponedjeljak nema nikakve veze s tim. Ponedjeljak inače ne volimo jer slijedi nakon vikenda i jer je prvi radni dan u tjednu stoga nam se svima 'teško' u ponedjeljak ujutro ustati i motivirati za posao.

Ono što također kratkoročno pomaže protiv sezonske zimske depresije je više kretanja na svježem zraku. 

Inače: glavu gore! Sutra je utorak!

Foto: pixabay/UniqueMarfa
M.D.Povezani sadržaj


Popularno na blogu