Objavljeno 06.09.2022.

Ne možete naći muža? Na 700 godina staroj indijskoj tržnici mladoženju možete kupiti

Već više od 700 godina indijska država Bihar domaćin je jedinstvene tržnice za mladoženje na kojoj žene i njihove obitelji dolaze kupovati muževe.


Zamislite da idete na tržnicu po svog životnog partnera. To zvuči ludo, pogotovo u današnje doba, ali upravo tako neke Maithili žene u Biharu biraju svoje muževe. U pratnji obitelji razgledavaju ponudu, traže dokaze poput rodnih listova i školskih svjedodžbi, a ako nađu nekoga tko im se sviđa (i mogu si ga priuštiti), počinju se dogovarati o detaljima.

Al Jazeera je nedavno dokumentirala tradicionalno tržište mladoženja u Biharu, izvijestivši da su inženjeri, liječnici i državni službenici najtraženiji, a mladi su najpopularniji. Iako je miraz službeno ilegalan u Indiji i da je jedan od glavnih ciljeva tržišta mladoženja bio eliminirati miraz, još uvijek je uobičajena praksa da mladi, podobni neženja zahtijevaju znatne miraze od obitelji mladenke.

Cijena mladoženja varira, a o njezinoj visini ovisi o njegovim sposobnostima, uključujući obrazovne kvalifikacije i obiteljsko porijeklo.

Iako tržište mladoženja u Biharu nije ni približno popularno kao što je bilo prije samo nekoliko desetljeća – uglavnom zbog praktičnijih opcija, kao što su internetske aplikacije za upoznavanje – još uvijek privlači tisuće neženja, od kojih neki putuju stotine kilometara u nadi da biti odabran.

Foto: pixabay

M.D.
Povezani sadržaj