Objavljeno 13.02.2023.

Napojnica u hotelu da ili ne?

Davanje napojnica u restoranima nije obavezno, ali je uobičajeno. Ali kako je u hotelu? I kome treba dati koliko?


Nemaju sve zemlje ista neizgovorena pravila kada je u pitanju napojnica. U većini slučajeva to nije obavezno, ali što je prikladno u kojoj zemlji? Razjasnili smo.

Hrvatska
U Hrvatskoj ukoliko odsjedate u luksuznijem hotelu u kojem vam osoblje nosi torbe u sobu ili ima slične usluge, možete izraziti svoju zahvalnost s napojnicom od dva do tri eura.

Švicarska
U Švicarskoj je običaj da se čistačicama u hotelu ostavlja oko pet franaka (5 eura) dnevno. Po mogućnosti s malom zahvalnicom. Napojnicu možete jednostavno ostaviti u sobi na kraju boravka. Oko pet franaka prikladno je i za poslugu u sobu. Usput, zaposlenik koji donosi prtljagu u sobu također može dobiti jedan do dva franka (1-2 eura) po komadu prtljage.

Njemačka
U Njemačkoj je uobičajeno osoblju za čišćenje dati napojnicu od oko četiri eura dnevno. Dva eura su standardna za poslugu u sobu i za onoga tko donosi prtljagu. Davanje napojnica u Njemačkoj nije obavezno, ali se smatra dobrim ponašanjem.

Austrija
U Austriji je primjereno jedan do dva eura dnevno za čistačice. Ni ovdje nije obavezno, čak i ako se smije zahvaliti za dobru ili čak izvrsnu uslugu. Za poslugu u sobu iznos napojnice ostaje u istom rasponu.

Španjolska
Ovdje je oko jedan do dva eura za bilo koju uslugu. Mala napojnica smatra se komplimentom, pogotovo ako je usluga bila dobra. Tako je i u Italiji.


Foto: pixabay/StockSnap
M.D
Povezani sadržaj