Objavljeno 09.01.2017.

Najveći faktor odgode trudnoće je obiteljsko okruženje žene

Klasa, a ne obrazovanje kako se to do sada mislilo je jedan od glavnih razloga zbog kojih žene odgađaju majčinstvo. Pretpostavljalo se kako žene odgađaju majčinstvo zbog odlaska na fakultet, ali veći učinak na to ima ženina obiteljska pozadina.


Od kraja Drugog svjetskog rata prosječna starost žena koje po prvi put rađaju je porasla za 4 do 5 godina u cijeloj Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Istraživanja sa Sveučilišta u Oxfordu i Sveučilišta u Groningenu i Wageningen (Nizozemska) otkrivaju kako se i stupanj obrazovanja kod žena također povećao u odnosu na isto razdoblje.

Prosječna starost žena koje napuštaju školovanje neprestano se povećavala tijekom 20. stoljeća. Mlade majke su još uvijek bile relativno mlade nakon Drugog svjetskog rata zbog takozvanog 'baby booma', ali su također općenito bile sve više visokoobrazovane. Još su 1960-ih žene počele odgađati majčinstvo, što se podudara s pojavom kontracepcijskih pilula.

Žene koje su rađale nakon 1960. odgodile su majčinstvo u prosjeku za oko 2,7 godina u usporedbi sa ženama koje su rađale do kraja Drugog svjetkog rata.

Znanstvenici su otkrili kako je svaka dodatna godina obrazovanja nakon 12 godina odgodila majčinstvo za 6 mjeseci. Također ističu kako je obiteljsko okruženje odnosno kombinacija ženskih društvenih, ekonomskih i genetskih faktora bio značajan faktor odgađanja majčinstva. Obrazovanje je utjecalo na odgodu samo jedan i pol mjesec u ukupnoj odgodi od 6 mjeseci.

Foto: pixabay
A.Đ.
Povezani sadržaj