Objavljeno 31.05.2021.

Meteo - slikovnica rezultat suradnje Nika Titanika i Zorana Vakule

Nik Titanik i Zoran Vakula. Kombinacija na prvi pogled djeluje čudna. Neobična. Obojica se gotovo svakodnevno spominju u kojekakvom kontekstu. Ne uvijek pozitivnom. No, ovaj put bi trebali. Pokrenuli su projekt meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”, u kojem su obojica skoro pa početnici.


Zoran, poznatiji kao Vakula, meteorolog - prognostičar, koji svakodnevno piše o (ne)vremenu i 
zanimljivostima vezanim za meteorologiju. 

Nik Titanik - vrsni karikaturist, osobito politički, koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu. 

Jedan piše, drugi crta. I to za djecu. Primarno za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali poneku će zanimljivost vjerojatno naći i stariji. Možda i mlađi. 

Nakon upoznavanja i suradnje zahvaljujući Hrvatskom društvu karikaturista i međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije - koja još uvijek traje - njih dvojica su „kliknuli“ i pripremili prvu od planirane serije od 12 slikovnica na temu meteorologije. 

Cilj im je educirati - približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja

Prva je priča „Vjetropirasta“. 

Ali ne zato što su njih dvojica vjetropirasti - lakomisleni, i sve olako shvaćaju i nepromišljeno se upuštaju u ovaj projekt - iako bi neki mogli i tako komentirati - nego zato što govori o vjetru. Što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova… 

Hoće li nas vjetrovi dopuhati do pojašnjenja oblaka, sunca, kiše, snijega i drugih meteoroloških pojava ovisi i o kvaliteti „Vjetropiraste“ - koja nije samo slikopriča, nego djelomično i bojanka, a sadrži i križaljku, premetaljke i rebuse.

Izdavač slikovnice je Nik Titanik Studio d.o.o., prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija, stripova i slikovnica.

Slikovnica će se moći kupiti preko linka, a uskoro i u boljim knjižarama.

PR članak
Povezani sadržaj