Objavljeno 28.05.2019.

Marihuana može toliko ozbiljno utjecati na mlade ljude u smislu razvoja mozga

Redovito konzumiranje marihuane može utjecati na tinejdžere ozbiljno u smislu razvoja mozga, tako što razvoj njihova mozga za vršnjacima kasni tri godine.


U istraživanju je sudjelovalo 4.000 srednjoškolaca iz Kanade, a glavni zaključak analize je kako je marihuana otrovnija za mozak mlade osobe od alkohola.

Trajna upotreba marihuane utječe na osnovne funkcije mozga - vještine rasuđivanja i samokontrolu. Glavna psihoaktivna tvar u marihuani je tetrahidrokanabinol (THC) i uzrokuje promjene na mozgu koje mogu izazvati shizofreniju.

Znanstvenici su proučavali učenike u dobi od 12 - 13 godina i kroz četiri godine su na volonterima promatrali utjecaj upotrebe marihuane i alkohola kroz testiranje vještina rasuđivanja, kratkotrajne memorije i samokontrole.

Marihuana može biti poprilično riskantan opijum za mlade ljude te je kod onih učenika koji su povećavali upotrebu marihuane zabilježen sve slabiji (gori) rezultat testiranja.

THC tijekom adolescentne dobi s odrastanjem dovodi do poremećaj pamćenja, visoke razine anksioznosti, depresije i problema socijalne interakcije.

Foto: pexels
A.Đ.

Povezani sadržaj