Objavljeno 06.09.2022.

Kaketsugi – japanska nevidljiva tehnika krpanja tkanine

Kaketsugi - doslovno 'nevidljivo krpanje' na japanskom - nevjerojatna je tehnika krpanja tkanine iz Japana koja uključuje popravak oštećene tkanine do točke u kojoj ne možete ni reći da je ikada bila oštećena.


Iako svi posežemo jednom od najjednostavnijij metoda, a to je kupovanje nove odjeće, igla i konac pomalo su otišli u zaborav. Keketsugi je jedna od drevih japanskih metoda krpanja odjeće, a rezultira savršenim i potpuno nevidljivim šavom.

Kaketsugi je mukotrpan proces koji počinje uklanjanjem malog komadića tkanine iz unutrašnjosti odjeće, gdje se neće primijetiti njegov nedostatak. Taj se komad zatim četka otopinom na bazi acetona koja malo olakšava uklanjanje pojedinačnih niti.


Skidanje komada tkanine do pojedinačnih niti vjerojatno je najmukotrpniji dio kaketsugija, ali majstori ovog zanata tvrde da je korištenje potpuno iste tkanine od koje je napravljena odjeća ključna kako bi popravak na kraju bio doista nevidljiv.

Novodobiveni konci zatim se pažljivo zašiju preko rupe ili oštećenog dijela odjeće, iz više smjerova i s obje strane tkanine. Nakon što je proces šivanja završen, ljepilo se nanosi na popravljeno područje, a ostaci konaca se koriste za dodatno maskiranje oštećenja.

Na kraju, područje popravljeno kaketsugijem se glača. To pomaže da se sve izgladi i u ovom trenutku gotovo je nemoguće vidjeti gdje je rupa uopće bila. Odjevni predmet izgleda netaknuto.

Foto: pixabay
M.D.


Povezani sadržaj