Objavljeno 13.02.2023.

Kad hladnoća 'udari' u ruke i noge, evo što učiniti

Na niskim temperaturama ruke i stopala se brzo ohlade. Rukavice i višeslojne čarape ne pomažu uvijek. Ali na što još možete obratiti pozornost?


U skladu s godišnjim dobom i termometar se spušta. No, neki su ljudi su izuzetno osjetljivi na hladnoću. Osobito se ruke i stopala brzo hlade i slabe imunološki sustav - rezultat može biti prehlada te virusne i bakterijske infekcije.

Razlog zašto se nekim ljudima brzo ohlade ruke i noge, dok se drugi gotovo ne smrznu čak i nakon sati na hladnoći, nije povezan samo s odjećom: mišićna masa i izolacijska masnoća igraju središnju ulogu u odnosu na percepciju hladnoće i topline. Dodajte tome tanku kožu na rukama i nogama. 

Jednostavan je razlog zašto su ekstremiteti posebno pogođeni hlađenjem: tijelo koristi energiju kako bi zaštitilo središte tijela sa svim vitalnim organima i održavalo ih toplima, zbog čega se žile na rukama i nogama sužavaju, a krv sporije cirkulira.

Što učiniti protiv hladnih ruku i nogu?


Rukavice i debele čarape vjerojatno su najčešći lijekovi za hladne ekstremitete. Osim toga, jednostavni pokreti i vježbe istezanja poput gnječenja, kruženja, tresenja i istezanja mogu pomoći u poticanju cirkulacije krvi.

Topla kupka za stopala može zagrijati cijelo tijelo nakon dugog dana. Na kraju, ali ne manje važno, redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana također pomažu u poticanju cirkulacije krvi i osiguravaju tijelu dovoljno energije. Čaj zagrijava tijelo iznutra. Osim toga, vatreni sastojci poput čilija, đumbira ili papra pospješuju cirkulaciju krvi.

Foto: pixabay/Mitrey
M.D.
Povezani sadržaj