Objavljeno 22.09.2022.

Grijanje klima-uređajima? Evo na što morate paziti!

U jeku poskupljenja energenata i aktualnih globalnih zbivanja, sve se više razmišlja o alternativnim opcijama grijanja prostora koje će biti što učinkovitije i isplativije.


Tehnologija je danas znatno napredovala i nova se rješenja u klimatizaciji razvijaju iz sezone u sezonu, stoga se klima-uređajem može kvalitetno grijati i na vrlo niskim vanjskim temperaturama, čak i do -25°C. Slijedom toga odabir kvalitetnog klima-uređaja koji će služiti ne samo za hlađenje ljeti, nego i grijanje u hladnijim danima, može biti pametna investicija. 

„Pritom, naravno, valja voditi računa o odabiru adekvatnog klima-uređaja kako bi mogao uspješno držati kapacitet i pri nižim temperaturama da bi se u prostoru postigla toplina koja nam je dovoljno ugodna, a istovremeno izbjegli visoki troškovi“, pojašnjava Vedran Piljić, stručni savjetnik za proizvode i rješenja za klimatizaciju u LG-u Hrvatska.

Realna očekivanja 

Piljić naglašava kako je kod grijanja klima-uređajem važno imati i realna očekivanja te biti spreman na ulaganje u kvalitetan uređaj koji će svojim performansama udovoljiti zahtjevima, osobito ako je riječ o korištenju klima-uređaja u krajevima gdje se zimi temperatura spušta i ispod nule.

„Svakako je važno uzeti u obzir da jedan klima-uređaj ne može zagrijati cijeli stan ili kuću. Tomu treba dodati i činjenicu da neadekvatni uređaji, odnosno oni kojima pri niskim vanjskim temperaturama drastično pada koeficijent učinkovitosti (COP – omjer proizvedene toplinske energije i utrošene električne energije), neće moći ugrijati prostoriju ili će uspjeti zagrijati samo jedan dio prostorije“, objašnjava Piljić.

Na što obratiti pažnju kod grijanja klima-uređajem?

Piljić ističe da postoji nekoliko parametara koje je potrebno uzeti u obzir za grijanje prostora. „Kad birate klima-uređaj s namjerom da vam služi za grijanje, važno je razmišljati o kvadraturi prostora, visini stropa, izolaciji, orijentaciji objekta, položaju unutarnje i vanjske jedinice, tipu unutarnje jedinice i drugim čimbenicima.“ 

Uz to, bitno je istaknuti da kompresor, kao srce svakog klima-uređaja, mora biti inverterski kako bi se ostvarila ušteda energije jer njegov princip rada osigurava da klima-uređaj ne radi cijelo vrijeme punom snagom, već samo do postizanja željene temperature. Upravo zbog toga izvedba i kvaliteta klima-uređaja može utjecati na potrošnju u grijanju, posebice kod nižih vanjskih temperatura.

„Jednostavnije rečeno, klima-uređaj maksimalne snage 3,5 kW, koji uobičajeno troši oko 1,2 kW električne energije u punoj snazi da bi zagrijao prostoriju, smanjuje svoju potrošnju električne energije na samo 350 W potrebnih za održavanje željene temperature“, objašnjava Piljić te kao primjer navodi LG-eve klima-uređaje s tehnologijom DUAL Inverter Compressor. 

Riječ je o klima-uređajima s inverterskim kompresorom i bolje energetske klase koji zahvaljujući svojim karakteristikama troše manje električne energije, a dobro griju u svim situacijama i na svim vanjskim temperaturama.

Zrak nije tako suh

Značajna je prednost grijanja klima-uređajem to što udišemo zrak koji nije toliko suh kao kada koristimo centralno grijanje. „Uz to, isplativo je koristiti klima-uređaje za grijanje ako planirate zagrijati samo jednu prostoriju jer onda ne morate uključivati čitav centralni sustav čime se stvaraju gubici energije“, podsjeća Piljić.

Važno je razmišljati i o kapacitetu klima-uređaja koji pada s nižim temperaturama zbog čega je važno da imaju dovoljnu snagu i raspon grijanja. Također bi vanjsku jedinicu trebalo smjestiti na zaštićenije i toplije mjesto jer će tako biti manji pad kapaciteta na nižim temperaturama čime će sam uređaj bolje grijati, a time i trošiti manje energije za zagrijavanje i održavanje topline.

PR članak