Objavljeno 09.06.2021.

Direktori s neobičnim imenima vode posao uspješnije

Ako ste u potrazi za nekonvencionalnim pristupom u poslovanja, odaberite predsjednika uprave s neobičnim imenom jer prema istraživanju koje je proveo psiholog David Zhu sa Sveučilišta Arizona, upravu su takve osobe za to sposobne.


Analizirajući podatke 1.172 javne tvrtke kroz 19 godina, došao je do zaključka kako su prepoznatljive strategije tvrtki povezane s neobičnim imenima njihovih direktora.

Prošla istraživanja su pokazala kako su organizacijski uspjesi povezani s liderima s obzirom na njihove vrijednosti, iskustvo i demografske karakteristike, ali ne i s njihovim imenom.

Osobe s neobičnim imenom se često razlikuju od svojih vršnjaka. I dok mnoge osobe nemaju dovoljno samopouzdanja pokazati koliko su jedinstvene, osobe na direktorskim pozicijama će to učiniti.

Izvršni direktori koji imaju neobična imena motivirani su da se razlikuju od ostalih izvršnih direktora, što utječe na stratešku različitost u kojoj se njihova poslovna strategija razlikuje od konkurencije. 

Istraživanje je pokazalo da direktori s neobičnim imenima usvajaju strategije koje odstupanja od industrijskih normi što dovodi do prepoznatljivih strategija.

Foto: freepik
A.Đ.H.Povezani sadržaj