Objavljeno 10.02.2023.

Brak u odnosu na samački život, sprječava razvoj bolesti koja pogađa veliki broj ljudi

Prethodan istraživanja su pokazala brojne zdravstvene prednosti za starije osobe. Dok novo istraživanje otkriva kako je brak, bez obzira na kvalitetu veze, povezan s nižom razinom glukoze u krvi kod starijih osoba.


U istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Luksemburgu i Sveučilišta u Ottawi u Kanadi ianalizirana je veza bračnog statusa i kvalitete braka s prosječnom razinom glukoze u krvi.

U istraživanju je sudjelovalo 3.335 osoba u dobi od 50 do 89 godina bez dijagnoze dijabetesa, a biomarkeri korišteni za analizu uzoraka krvi su mjerili razinu HbA1c-a (prosječna glukoza u krvi) u odnosu na bračne čimbenike (bračni status, socijalna podrška supružnika, socijalna napetost supružnika).

Pokazalo se kako brak ili izvanbračna zajednica imaju pozitivan učinak na prosječnu razinu glukoze u krvi, odnosno povezuju se s nižim vrijednostima HbA1c-a kod odraslih osoba koje nisu imale dijagnozu dijabetesa. Dok kvaliteta veze s obzirom na razinu podrške ili napetosti između supružnika nije bila povezana s vrijednostima HbA1c-a.

Čini se kako je bliska suživotna veza bilo koje vrste korisnija za glikemijsko zdravlje nego nepostojanje veze. Zbog toga starijim osobama može biti potrebna dodatna podrška za održavanje zdravlja, odnosno za reguliranje glukoze u krvi kada dožive razvod ili gubitak supružnika zbog smrti.

Foto: freepik/freepik
A.Đ.H.
Povezani sadržaj