Objavljeno 15.02.2023.

15. veljače slavi se kao Dan samaca - a evo koje su prednosti samačkog života

Nakon Valentinova, 15. veljače slavi se kao Dan samaca. U očima mnogih ljudi samački život previše je društveno obezvrijeđen. Biti samac ima i određene prednosti.


Ukoliko ste jako opterećeni što ste samci, nemojte to nikako činiti. Nadasve, samački život ima više prednosti, nego nedostataka, a da je uistinu tako govori nam i nedavno provedeno istraživanje na kalifornijskom sveučilištu Santa Barbara.

Istraživanje pokazuje kako je također dobro živjeti bez veze – ako ne i bolje. Svi koji to nisu sami shvatili i još uvijek očajnički pokušavaju pronaći pravu osobu za vezu, mogu na tren stati i uvidjeti pozitivnu stranu samačkog života. Prema nedavnim izvješćima, biti sam ima mnogo pozitivnih učinaka na okoliš i zdravlje osobe.

U sklopu projekta ispitali su kako se oženjeni i samci ponašaju u društvu koristeći statistike o obiteljima i kućanstvima te opće statistike o odnosima između članova obitelji, susjeda, braće, sestara i prijatelja. Otkrili su da samci imaju tendenciju održavati bliskije odnose i viđati rodbinu, susjede i prijatelje češće od oženjenih ljudi. Te su razlike još izraženije među ljudima koji nikada nisu bili u braku nego među onima koji su rastavljeni.

Posebno je zanimljivo znati kako su samci povezaniji sa zajednicom te više pažnje predaju održavaju pravih prijateljstava koja nadasve jačaju kako osobe stare. Još jedna zanimljiva činjenica samačkog života je ta da samci više pažnje predaju svom zdravlju, više odlaze na fitness te su u poslovnom životu produktivniji.

Foto: pixabay/StockSnap
M.D

Povezani sadržaj