Objavljeno 16.01.2020.

Žene koje su intimno aktivnije sporije ulaze u menopauzu

Žene koje imaju aktivan intimni život (jednom tjedno) kasnije ulaze u menopauzu od žena koje su rijetko intimno aktivne.


Znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu analizirali su podatke o zdravlju žena, a predmet istraživanja bila je menopauza. Životni čimbenici mogu igrati značajnu ulogu u nastupanju menopauze.

Istraživanjem je obuhvaćeno 2.936 žena koje su praćenje 10 godina, a otkriva kako je kod onih žena koje su bile intimno aktivne tjedno u odnosu na one koje su intimno aktivne mjesečno, zabilježena manje vjerojatnost ulaska u menopauzu u bilo kojoj dobi.

Žene su u početku istraživanja imale 45 godina i uglavnom su bile u braku ili vezi. Žene su za potrebe istraživanja trebale otkriti koliko su intimno aktivne: učestalost, uključenost oralne predigre, dodirivanja i milovanja. Najčešći obrazac intimne aktivnosti je bio tjedno (64 posto).

Nakon desetogodišnjeg praćenja, 45 posto žena doživjelo je prirodnu menopauzu u prosječnoj dobi od 52 godine.

Žene bilo koje dobi koje se intimno aktivne tjedno imaju 28 posto manju vjerojatnost doživjeti menopauzu u usporedbi s onima koje su intimno aktivne mjesečno. Dok žene koje su intimno aktivne mjesečno imaju 19 posto manju vjerojatnost doživjeti menopauzu u usporedbi s onim ženama koje se intimno aktivne manje.

'Menopauza je neizbježnost za žene i ne postoji intervencija u ponašanju koja bi ju spriječila. Unatoč tome, ovi rezultati su pokazatelj da vrijeme menopauze može biti prilagodljivo, zahvaljujući praćenju reproduktivnog potencijala žene', ističe profesorica Ruth Mace.

Foto: pexels
A.Đ.
Povezani sadržaj