Objavljeno 15.11.2022.

Koliko nam je potrebno da prebolimo prekid?

Prekid veze ili rastava braka je sama po sebi svakako teška i bolna, a sad to još potvrđuje novo istraživanje koje otkriva kako su prekidi i razvodi drugo najstresnije iskustvo u životu.


Istraživanje otkriva kako 44 posto ispitanika razvod ili prekid smatra drugim najstresnijim događajem u životu, dok je na prvom mjestu selidba (45 posto).

Prekid veze nikada nije lak pa čak ni kada je to osobna odluka. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Neurophysiology otkriva kako je prekid bolan jer aktivira dio mozga koji je povezan s motivacijom i žudnjom za ovisnošću.

Razvod braka ili prekid veze se uspoređuju s ovisnostima o drogama jer pogađaju isti dio mozga u kojem ljudi stalno razmišljaju o svojoj ovisnosti, u ovom slučaju bivšem partneru.

Duljina veze igra ključnu ulogu u vremenu koje je potrebno da se prekid preboli, ali dobra je vijest da je za to potrebno manje vremena nego mislite. Psiholog Ramani Durvasula ističe kako je potrebno oko šest tjedana da se priviknemo na život bez bivšeg partnera i dodaje kako se prekid može preboljeti puno prije šest tjedana, ali je manje vjerojatno da će trajati puno duže.

Na kraju vrijeme za preboljenje prekida ovisi o samoj osobi, a trajat će puno duže ako je partner prekinuo vezu ili bio nevjeran. 

Foto: freepik/gpointstudio
A.Đ.H.
Povezani sadržaj