Objavljeno 30.04.2020.

Kako 'Volim te' utječe na vaš odnos s najmilijim osobama

Veza je poput živog bića i zahtjeva emocionalna ulaganja. Pokazivanje naklonosti prema voljenim osobama je potrebno kako bi ih podsjetili koliko smo sretni što ih imamo u životu. I ne samo u romantičnim vezama, nego i u odnosima s roditeljima, djecom, braćom i sestrama.


Prema istraživanju više od polovice parova koji su u vezi 2 do 5 godina kažu 'Volim te' svaki dan. Kada veza traje više od 10 godina taj se broj smanjuje na 33 posto, a na 18 posto kad traje više od 50 godina.

'Volim te' služi kako 'kisik' za odnos, hrani vezu i održava je na životu. Zahtjeva minimalno napora, ali je učinak neizmjeran.

Izražavanje ljubavi pokazuje drugim ljudima da želite najbolje za njih i da vam mogu vjerovati. To se zove emocionalna prisutnost.

Izražavanje ljubavi u bilo kojem obliku može biti korisno za zdravlje. Kada ste pod stresom izjave ljubavi će barem na trenutak popraviti vaše raspoloženje. Kada god osjetimo da primamo ljubav, naša tijela proizvode hormon oksitocin koji pomaže u rješavanju stresa. 

Život je pun iznenađenja, koja nisu uvijek pozitivna. Nikad ne znate što se može dogoditi sutra i kada će biti posljednji put da nekom kažete 'Volim te'. Stoga svakodnevno govorite svojim najmilijima što vam znače.

Foto: freepik
A.Đ.
Povezani sadržaj