Objavljeno 25.11.2021.

Kako prepoznati razliku između zaljubljenosti i ljubavi?

Ljubav je jedna opsežna i fascinantna tema. Ljudsko tijelo prolazi kroz niz fizičkih i emocionalnih promjena kada se osoba zaljubi.


Ako ti osoba u koju se zaljubiš uzvraća osjećaje, onda je doživljaj ljubavi potpuna euforija u usporedbi s neuzvraćenom ljubavi koja je bolno iskustvo.

Kako znati voliš li nekoga ili si samo zaljubljen u tu osobu? 

Zaljubiti se u nekoga je strastveno iskustvo, a zaljubljenost se često naziva fazom 'medenog mjeseca'. Najčešće se događa na početku veze i traje između šest mjeseci do dvije godine. Da si zaljubljen znat ćeš po tome ako se ne možeš zasititi osobe s kojom se viđaš. Dok je najveći pokazatelj zaljubljenosti mišljenje kako je osoba s kojom se viđaš 'savršena'. Kod zaljubljenosti je seksualna privlačnost i požuda ogromna.

Ako još uvijek nisi siguran jesi li zaljubljen, postavi si pitanje 'Mogu li zamisliti svoj život bez te osobe?'.  Ako ne možeš, onda si zaljubljen.

Kada nekog voliš tvoje tijelo oslobađa oksitocin u blizini voljene osobe, a upravo ta kemikalija pomaže u razvoju ljubavi.

Jedna od glavnih razlika između zaljubljenosti i ljubavi je seksualna privlačnost. U odnosu moraju postojati elementi strasti, želje i fizičke privlačnosti kako bi iz zaljubljenosti prešlo u ljubav.

'U vezama koje nose potencijal prave ljubavi, ljudi gotovo odmah osjete želju da priznaju i podijele sve o sebi, bilo negativno ili pozitivno.' - ističe psiholog Randi Gunther.

Još jedan od sigurnih pokazatelja da nekog voliš je i činjenica da ti je ta osoba prioritet u životu, a kad vas dvoje stavljate jedno drugo na prvo mjesto pronaći će se način da se prevladaju svi izazovi koji budu s vremenom dolazili.

Foto: freepik
A.Đ.H.





Povezani sadržaj