Objavljeno 18.10.2022.

I žene su nevjerne: Rizik je velik, a 'nagrade' očite!

U tragičnim književnim pričama žene poput Madame Bovary i Anne Karenine pronašle su ljubav izvan braka i za to su platile cijenu.


Danas, u stvarnom svijetu žene imaju više slobode u traženju vlastitog identiteta pa tako i ljubavi. 

Susan Shapiro Barash, ekspert za žensku nevjeru ističe kako su žene u prošlosti pa čak i danas odgajane u kulturi u kojoj je ljubav vječna. Za žene danas i u budućnosti koje vjeruju u tu tezi, afera je opcija.

Žene se upuštaju u afera kako bi istražile sebe bez popratnog osjećaja krivnje. Susan ističe kako postoje četiri vrste afera:
- afera osnaživanja
- afera motivirana intimnim odnosom
- ljubavna afera
- afera samopoštovanja

Afera osnaživanja vezana je uz prilike i opcije. Sasvim je logično da aferu intimnog odnosa pokreće strast. Kod ljubavne afere žena često nije spremna za osjećaje koji se razviju, a afera samopouzdanja podiže ženi samopouzdanje.

Sve četiri vrste afera imaju zajedničko to da žene same biraju ljubavnike. Unatoč negativnim konotacijama, afera može imati poprilično pozitivan učinak na žene. Kroz aferu žene iskorištavaju moć samoistraživanja i unose potrebne promjene u svoje živote.

Rizik afere je velik, a 'nagrade' su očite: afera pomaže poboljšati vezu/brak ili može biti okidač za prekid. Uz to pruža ženama mogućnost da ostanu u odnosima s kojima su nezadovoljne ili da iskoriste mogućnost pregovora o stanju u vezi s partnerom.

Foto: freepik/author/drazenzigic
A.Đ.H.
Povezani sadržaj