Objavljeno 21.01.2023.

Dobrobiti intimnog odnosa za trudnice

Između tri i pet posto trudnica razvije preeklampsiju, zdravstveno stanje koje uzrokuje komplikacije kako za majku tako i za bebu tijekom i nakon trudnoće.


Simptomi preeklampsije su povišen krvi tlak i bjelančevine u mokraći, a u najozbiljnijim slučajevima izaziva napade koji u rijetkim slučajevima mogu biti smrtonosni. Ovo stanje također može uzrokovati nisku porođajnu težinu djeteta, aprupciju posteljice, prijevremeni porod.

Nova istraživanja pokazuju da poseban protein koji se nalazi u muškoj spermi, može pozitivno utjecati na rizik od razvoja ozbiljnijeg stanja. To je protein HLA-G i može regulirati imunološki sustav tijela.

Preeklampsija je češća kod žena koje su prvi put trudne i kod njih su simptomi često intenzivniji nego kod žena koje su prije bile trudne.

Sperma koja prolazi kroz porođajni kanal prije trudnoće i tijekom trudnoće ima pozitivan učinak na trudničke tegobe.

Intimna aktivnost koja pokazuje čest kontakt sa spermom prije trudnoće (nezaštićen spolni odnos) može utjecati na imunološki sustav na način koji je pozitivan za trudnoću. Znanstvenici to objašnjavaju kao interakciju između imunološkog sustava žene i tkiva fetusa, razvija se imunološka tolerancija koja sprječava reakciju imunološkog sustava protiv fetusa. Ako ta imunološka tolerancija izostane, može doći do razvoja preeklampsije.

Foto: freepik/jcomp
A.Đ.H.Povezani sadržaj