Objavljeno 14.01.2023.

Ako ti je srce slomljeno pokušaj OVO izbjeći!

Prekid veze može biti jedno od najtežih iskustava u životu. Nakon slomljenog srca teško je nastaviti dalje i pronaći potreban mir. Proces preboljena može biti začarani krug.


Kako bi ste sami sebi pomogli zaliječiti slomljeno srce, postoje određene stvari koje ne bi trebali raditi kad vam je srce slomljeno.

1. Ne pokušavaj kontaktirati bivšeg / bivšu

Najvažnija stvar koju nakon prekida veze ne smiješ učiniti je pokušati kontaktirati s bivšim/om bez obzira koliko ti nedostaje. To je izuzetno štetno za proces preboljenja. Kontak će samo pogoršati situaciju pa čak i ako se komunikacija odvija bez nada u pomirenje.

Svaki kontakt i oblik komunikacije pokušaj zamijeniti aktivnostima poput sporta, razgovora s prijateljima...

2. Ne krivi sebe

Bez obzira tko je 'kriv' za prekid, ne okrivljuj sebe. To ti neće pomoći u preboljenju! Za prekid je rijetko kriva samo jedna osoba, većina prekida je uzrokovana lošom komunikacijom i nesporazumima za koje su krivi oba partnera.

Čak i ako znaš točan razlog prekida, okrivljavanjem sebe nećeš ništa postići. Prekidi se događaju svima pa i onima čije se veze čine najstabilnije i najčvršće.

3. Ne ubrzavaj proces preboljenja

Mnogi bi željeli da bol zbog prekida što prije prođe te se slijedom toga upuštaju u prekomjernu konzumaciju alkohola, rizično intimno ponašanje...

Neki ljudi pokušavaju izbjeći svoje osjećaje zbog prekida, neprimjerenim ponašanjem, drugi previše slušaju savjete obitelji i prijatelja ... No, bez obzira kako se osjećali morate biti strpljivi i ne donositi krive odluke.

4. Ne pokušavaj biti 'samo prijatelji' s bivšim / bivšom

To nikako nije dobra ideja i često je dugoročno neodrživo. Biti 'samo prijatelji' s bivšim dečkom / curom samo otežava oporavak od prekida i nastavak dalje. 

5. Ne pokušavaj se osvetiti

Mnogim ljudima nakon prekida veze na pamet pada osveta, a to nikako nije zdrav način reagiranja. Osveta će samo nanijeti bol i tebi i bivšem partneru.

Prekid veze nikada nije 'dobitak' nego gubitak. Ako svoju vezu prekineš iz osvete, druga strana će vjerojatno prije tebe preboljeti prekid.

6. Ne ignoriraj svoje osjećaje

Intenzivne emocije poput tuge, ljutnje, frustracije i ogorčenosti normalan su dio preboljenja prekida i neophodni su za novi početak.

Nemoj zanemariti svoje osjećaje jer ako ih zakopaš duboko u sebi, šteta će s vremenom biti samo gora.

7. Traži pomoć

Prekid može biti kompliciran i postoji mogućnost da ćeš 'zapeti' u procesu preboljenja. Proces tugovanja nije potrebno prolaziti sam, a pomoć psihologa također je jedan od izbora.

Imati distanciranog, objektivnog slušatelja ponekada je upravo ono što osobi treba.

8. Tuga ne smije postati ljutnja

Osjetiti bol i tugu nakon prekida skoro je neizbježno, ali nikad si ne smiješ dopustiti da se pretvore u ljutnju. Bez obzira na razloge prekida, svoje emocije moraš kontrolirati jer bi te u suprotnom mogle spriječiti da nastaviš sa životom.

Ako ljutnja nastane, treba je prepoznati i pronaći zdrav način da se s njom nosiš.

9. Oprosti i nastavi dalje

Prije svega trebaš biti iskren prema sebi, svojim osjećajima i bivšem partneru. I bez obzira na razlog prekida, na kraju je vrijeme za oprost.

Na kraju krajeva, prekid veze je početak nove faze u životu - nove ljubavi, novog iskustva, novih otkrića...

Foto: freepik//author/freepik
A.Đ.H./fraumag.ch
Povezani sadržaj