Objavljeno 06.09.2022.

Japanske trgovine ljudsku snagu zamijenili su inteligentnim robotima

Family Mart, drugi po veličini lanac trgovina u Japanu, nedavno je počeo koristiti robote pokretane umjetnom inteligencijom za obnavljanje zaliha na policama, kao način rješavanja problema radne snage u zemlji koja se brzo smanjuje.


Smanjenje radne populacije jedna je od najvećih prijetnji tvrtkama koje posluju u Japanu, a neke su već počele tražiti načine za zamjenu ljudskih radnika. Kao primjer, veliki lanac trgovina Family Mart, nedavno se udružila s tvrtkom za robotiku Telexistence sa sjedištem u Tokiju kako bi uvela robote pokretane umjetnom inteligencijom u stotine svojih trgovina diljem zemlje. Novi “zaposlenici” bit će zaduženi za nadopunjavanje pića u hladnjacima i očekuje se da će ljudskim radnicima olakšati posao, a u nekim slučajevima i potpuno ih zamijeniti.Očigledno, novi roboti za skladištenje polica mogu raditi bez ikakve ljudske pomoći 98% vremena; ostalih 2% vremena, njima mogu daljinski upravljati ljudi, koristeći slušalice za virtualnu stvarnost kada je to potrebno. Telexistence će primati mjesečnu naknadu za rad robota, njihovo održavanje i podršku udaljenih ljudskih radnika kada su potrebni.

Roboti TX SCARA uvode se u oko 300 Family Mart trgovina diljem Japana, ali ovo je tek početak. Ako se pokažu onoliko korisnima koliko Telexistence očekuje, postoje planovi za njihovo uvođenje u 16 000 japanskih trgovina tvrtke.

Foto: youtube
M.D.

Povezani sadržaj