(ne)muči me LJUBAV

Objavljeno 13.11.2015.

Definicija romantike: Kupi mi buket ruža, Kraš Bajaderu, plišanog medu i tvoja sam!

Romantika. Što vas prvo asocira na ovu riječ? Mogu li pogoditi? Možda već u naslovu spomenuti, plišani medo, buket ruža, čokolada. Za one malo većeg apetita nekakav nakit, auto za rođendan, i tako dalje. Koji ofucani klišeji!


Jesam li jedina kojoj je muka od onih ruža po udimljenim kafićima i pijanih budala koji kupe po cijelu košaru, misleći da su face, ili još gore, cura kojima to imponira i s tim se osjećaju prevažno.

Nedavno sam bila vani i cura pored mene je od svoga ajmo ga nazvati dečka, dobila košaru ruža. Narednih sat vremena su se ona i njene prijateljice slikavale s tim ružama. Meni je to bilo urenebesno smiješno i na trenutke sam se osjećala zločesto što ih smatram manje vrijednima od sebe, ali nekad si jednostavno ne mogu pomoći. Sijećam se i kako smo ja i moja najbolja prijateljica jednom u srednjoj išle vani i dvije cure koje su nam iznimno išle na živce su dobile ruže od nekog našeg prijatelja i pola noći su mahale s njima. Kad su one otišle na wc mi smo ih slomile. Dan danas plačemo od smijeha kad se sjetimo toga. Nama su i danas  kao i tada te cure i njihove ruže smiješne, ali ih više ne lomimo, odrasle smo i uozbiljile se koliko toliko, a te iste cure još i danas mašu s njima i slikaju se.

Krasna vam je to romantika. Možda su nekad prije to i bili simboli ljubavi, neke romantične geste, kad vidiš na nekom filmu kako je neki siročić svojoj dragoj ubrao cvijeće negdje. Danas više ne! Zašto? Zato što kapitalizam i romantika teško idu ruku pod ruku. Zato što je sve izkomercijalizirano. Velikoj većini vas kojima je taj čuveni buket ruža romantika i gesta,  važnije je to što ćete objaviti na svoj instagram ili facebook profil sliku s buketom, nego razlog i osoba od koje ste je dobili. Ne odnosi se to sad isključivo na buket i gore nabrojano, nego općenito na sve materijalne poklone. Takve geste kod mene ne pale, cijenim ih, ali nisu ono za što se držim.

Budući da smo svi različiti, nemamo svi iste pojmove romantike. Moje mišljenje kad je u pitanju romantika je za neke neshvatljivo. Ali ja pod romantiku  ne doživljavam ono što mogu i sama sebi omogućiti. Ako sam vidjela neke naušnice u izlogu i to prokomentirala s njim, sigurno nisam mislila „kupi mi ih, kupi mi ih“, jer nitko ne može kupiti ono unutarnje zadovoljstvo kad znaš da si sam sebi nešto omogućio. Znači, nitko sretniji od mene kad si sama nešto kupim.

Sad ispada da ja ne prihvaćam materijalne poklone, ma naravno da prihvaćam. Ali za mene to nije romantika! Od nekih osoba je pokazivanje znaka pažnje i privrženosti, a od nekih samo najlakši mogući način kupovanja ljubavi. Kad ti se kupuje, pa kupuj. Misliš da ćeš uspjeti sa naušnicama i buketom, sa nekom bombonjerom. Ma nosit ću ja naušnice, pojest cu i bombonjeru, cvijeće će lijepo stajati u vazi, ali da ćeš me kupiti, sigurno  nećeš! 

Pročitaj još tekstova od blogerice Anamarije Benje


Ne umanjujem ja duhovnu vrijednost koju na neki način imaju i ti materijalni pokloni, jer kad ti netko nešto pokloni od srca to se osjeti, a i smatram iznimno nekulturnim odbiti neki dar, osim ako mu je namjera neprimjerena.

Istina je, nekad i ti materijani darovi imaju bezvremensku vrijednost, ne mislim na to koliko novčano vrijede, nego na onaj osjećaj kad ti netko koga uistinu voliš pokaže nekakv znak pažnje. Kad te netko od koga ne očekuješ iznenadi čokoladom i još zapamti koja ti je najdraža. Meni su vrijedni znakovi pažnje koje dobijem od ljudi koje volim i znam da im to nije način na koji kupuju moju ljubav, nego pokazuju da im je stalo do mene. To je vrijedno spomena i hvale. 

S godinama počmeš drugačije doživljavati i ljubav i romantiku. Čuj mene, zvučim kao da sam prošla tko zna koje godine, ali meni je najromantičnije bilo kad sam bila bolesna i morala piti tablete u 6, a on me dva tjedna svaki dan zvao u 6 ujutro da provjeri jesam li se probudila. Meni je romantično kad sjednemo u restoran ili kafić, a on kaže naruči nam ti nešto, romantika mi je povjerenje i sigurnost. Zato vjerujem da je romantika trud da osobu pored sebe učiniš sretnom i voljenom. 

Zato cure moje, ne priželjkujte nekog ušminkanog sa plišanim medom od metra. Nekoga tko će vas obasipati poklonima. Ne kupuje se ljubav novcem i poklonima, nego riječima i dijelima. Priželjkujte nekoga tko će se truditi da ste uvijek sretne i voljene s njim. A ako vam je do plišanog mede i cvijeća, kupite ga same sebi. 

Nije tvoj dragi manje vrijedan od nekog koji svoju obasipa cvijećem i nakitom, nije to mjerilo ljubavi. Netko na ruci nosi dijamantni prsten, a najčešće spava sam u krevetu, netko ti ga možda ne može omogućiti, ali te neće ostaviti samu. 

Stoga, dobro otvori oči i ne prodaj se za šaku jada!

Anamarija Benja




Povezani sadržaj








(ne)muči me LJUBAV blog je u kojem ćete moći pronaći apsolutno svaku varijaciju na temu ljubavi - sretne, nesretne, prve, ozbiljne, prave, prolazne... Naše blogerice otvorile su dušu i pišu o svojim (ne)sretnim ljubavima.

Popularno na blogu