Moja beauty priča

Objavljeno 26.08.2015.

Trikovi za njegu noktiju!

Već znate da volim nokte i lijepi nail art, no da bih mogla napraviti lijepi nail art, moram voditi brigu o svojim noktima, kožici oko noktiju i rukama. Ništa ne može izgledati lijepo na suhim rukama s ružnim zanokticama i na ispucalim noktima. Zato ću s vama podijeliti svoje tajne njege noktiju koje sam otkrila tijekom godina.


Voda
Svi znamo da je voda važna, zato neću mnogo pisati o tome. Pijte vodu i cijelo će vam tijelo biti sretno i zdravo! Ovdje možete pronaći moj post u kojem govorim o važnosti vode za zdravlje i recept za Sassy vodu. 

Vitamini
Baš poput kože, i nokti trebaju njegu iznutra, a neke hranjive tvari vam pri tome mogu pomoći. Među prvima je biotin (vitamin H, koenzim R ili vitamin B7). Hrana s relativno visokim udjelom biotina uključuje kikiriki, blitvu i drugo lisnato zeleno povrće, sirovi žutanjak jajeta, jetra i saskaton bobice (šib). Drugo je željezo, čiji se nedostatak na noktima vidi u lomljivim noktima. Željezo možete dobiti jedući orašaste plodove, crveno meso i lisnato zeleno povrće. Nedostatak cinka je često vidljiv u bijelim točkicama na noktima, sporom rastu noktiju i upalama, a cinka najviše ima u siru, jajima i rakovima. Kao što vidite, mnogo tih hranjivih tvari se može naći u samo jednom sastojku. Zato uzmite jaja, nešto zeleno, koji orah i jedite! Za sve te hranjive tvari moguće je naći dodatke prehrani, no uvijek je najbolje unijeti ih prirodno, pogotovo sad kad nam je sve nadohvat ruke. 

Krema za ruke
Krema za ruke važna je kao za ruke, tako i za kožicu oko noktiju i same nokte. Svi ti dijelovi trebaju hidrataciju, a najbolji i najjednostavniji način je korištenje kreme za ruke. Uopće nije bitno kakva i koja je krema u pitanju, dok god koristite nešto. I naravno, ne morate mazati ruke svakih 10 minuta, već će nanošenje prije spavanja napraviti veliku razliku, a ako se uspijete sjetiti još koji put tijekom dana, već ste napravili veliki pomak. Kremu je potrebno umasirati u kožu, kožicu oko noktiju i same nokte. Ja imam dosta kremi za ruke, pa vam ih neću sve pokazivati, jednostavno kupite bilo što. Bolje išta nego ništa!

Isto tako, s vremena na vrijeme, možete na ruke staviti masku, a na internetu možete pronaći i neke DIY recepte za takve pripravke ovdje i ovdje, a vjerujem i na brojnim stranicama na hrvatskom jeziku. 

Ulje za kožicu oko noktiju
Ulje za kožicu pomaže u omekšavanju tog dijela nokta i nanošenje takvog proizvoda prije spavanja je jako dobra navika (no, nažalost ne i moja navika- ja ga nanosim otprilike 2 puta na mjesec). Tako će se ulje sasvim upiti u kožu, a vaša kožica oko noktiju, kao i vaši nokti, bit će zdrava. 

Pročitaj još tekstova od blogerice Nike Kovačev


Rezanje kožice oko noktiju se ne preporuča, jer tako još brže raste i postaje neurednija, već je dovoljno samo povremeno pomoću ovog ili onog alata pogurati kožicu i tako je učiniti manje vidljivom. Ja koristim Deborah Emollient cuticle softener ili O.P.I ulja za kožicu oko noktiju (koja sam naručila preko eBaya- 10 komada za svega nekoliko dolara) i alat za pogurivanje kožice s eBaya. 

I takvo ulje možete napraviti sami. Na internetu postoji mnogo različitih recepata, no ovdje je jedan od njih. 

Dobra grickalica za nokte
Za grickalicu je bitno da je velika dovoljno da možete cijeli nokat odrezati odjednom. Dok koristite malene grickalice koje dolaze u većini setova za manikuru, potrebno je nokat zarezati dva ili čak tri puta, a to jako oštećuje nokte i tako nokti lako pucaju. Isto tako, koristite samo grickalicu- škarice za nokte su zabranjene! 

Dobra rašpa za nokte

Rašpa za nokte ne bi smjela biti metalna, jer je pregruba i također može jako oštetiti nokte. Najbolje je kupiti papirnatu ili kartonsku rašpu što manje hrapavu i nokte rašpati u samo jednom smjeru. Tako uopće nećete oštetiti nokte, a ako koristite grickalicu, ne morate puno rašpati. Bitno je samo zagladiti rubove.

Bazni lak

Bazni lak je posljednji korak u njezi noktiju, ali i prvi korak u nail art-u. Važan je jer učvršćuje nokat, ali i sprečava žutilo koje nastaje prilikom korištenja tamnih lakova za nokte. Kao i kod kreme za ruke, nije toliko bitno što koristite (možete čak koristiti i običan prozirni lak), no bitno je da koristite nešto. Ja koristim dva bazna laka (ne u isto vrijeme) od Essence Cosmetics. Essence studio nails pro white hardener i Essence ultra strong nail repair.

Još neki moji savjeti su ne stavljati gel ili akril na nokte, jer to jako šteti noktima (cijela ploha nokta se mora dobro izrašpati, a to ni ne zvuči lijepo), kao i povremeno skinuti lak za nokte i ostaviti nokte da dišu. Možda zvuči čudno i nepotrebno, no i noktima je kad-kad potreban odmor.

I to je to za današnji post. Imate li vi kakve savjete? Slažete li se s mojima? 
Obavještavam vas da imam novi Facebook profil pod imenom Kelly Doe gdje ću objavljivati postove, vijesti, slike i slično, pa bih voljela da mi se pridružite i tamo! 

Ako imate bilo kakve želje za teme budućih postova, slobodno mi javite (sve moje društvene mreže navedene su malo niže). 

Posjetite me na: 
Twitteru: KellyDoe5
Instagramu: Kelly1393
Pinterestu: Nika Kovačev
Mail: someone1393@gmail.com 
Moj blog na engleskom jeziku (ovaj post je tamo objavljen): beautypeptalk.blogspot.com

Nadam se da ćete me nastaviti pratiti! 

Nika Kovačev




Povezani sadržaj








Moja beauty priča je modni blog na kojem ćete redovito pronalaziti savjete, prijedloge, inspiracije te sve ono što možete zamisliti, a odnosi se na svijet mode i šminke, ljepote i njege. 

Popularno na blogu