Ovdje se temeljac ne kuha satima, ne kuha se zapravo uopće. Ovdje koristim ili nekad ranije skuhan temeljac ili organsku povrtnu kocku. Ima ju Garden za naručiti i što se mene tiče radije biram nju, ali u nedostatku, stavim i običnu. Jer u Slavonskom Brodu smo malo limitirani izborom.
Bogatstvo ovom temeljcu daju šampinjoni, kokosovo mlijeko i kikiriki maslac. Bitni su i soja sos, Worchester umak, češnjak, đumbir, harissa…
Ramen rezance radim sama. Probala sam kupovne i nisu me impresionirali. Zato idem malo dužim putem, ali za mene je to upravno to. Kuhati zato što to stvarno voliš. Zato što cijeniš tu namirnicu. A ja jako cijenim brašno i vodu. I to što nam mogu dati. Zamijesim rezance večer prije i ostavim u hladnjaku.
Jaja također mariniram večer prije. Kuham ih točno 7 minuta i stavljam u hladnu vodu. Promijenim po potrebi vodu jer je cilj da ih što prije ohladite kako vam se ne bi žumanjak skuhao do kraja.
Sastojci
- 1 litra vode
- Kocka povrtne bio juhe
- Konzerva kokosovog mlijeka
- 50 g kikiriki maslaca (100%, bez dodataka)
- 60 ml soja sosa
- 30 ml Worchester umaka
- Pola žličice harissa paste
- 30 ml rižinog sirupa ili meda
- 30 g ribanog đumbira
- 3 češnja češnjaka, naribana
- 2 veće mrkve
- 1 veća tikvica
- Šaka peršina (ja koristim kovrčavi jer mi je malo blažeg okusa)
- 200 g šampinjona
- 200 g špinata
- 4 stapke mladog luka
Po želji: sezamovo ulje i tostirani sezam
Postupak
- U vodu stavite kocku juhe, kokosovo mlijeko, kikiriki maslac, soja i Worchester sos, rižin sirup, ribani đumbir i češnjak, harissu ili chilly za ljutinu, dodajte više ako volite ljuto. Meni je ovo taman.
- Ogulite ili očistite četkicom gljive pa ih narežite na malo deblje komade, pokušajte naći što veće šampinjone. Stavite u juhu, pa kuhajte 30 minuta, kada voda provri, smanjite plamen.
- Do tada mrkvu ogulite i narežite na trakice. Ako imate spiralizator, odlično! Možete napraviti rezance od povrća. To bi i ja da imam spiralizator. Ali bit će.
- Tikvica je organska pa joj ne gulim koru i režem ju na iste trakice kao mrkvu. Ako niste sigurni da je organska, operite ju pastom vode i sode bikarbone. To sam naučila u Toscani, kod Sandre Rosy Lotti.
- Nakon 30 minuta ubacite mrkvu pa ju kuhajte 5 minuta. Dodajte joj tikvicu, špinat, peršin (ostavite malo za dekoraciju), mladi luk, limunov sok i rezance pa još jednom zakuhajte i ugasite vatru.

Ramen jaja u marinadi
- 4 jaja
- 160 ml vode
- 30 ml soja umaka
- 15 ml ribljeg umaka (izbacite ako ste vegan pa stavite aceto balsamico)
- 1 žličica kokosovog šećera
- Grančica svježeg ružmarina
Jaja prelijte kipućom vodom pa nastavite kuhati točno 7 minuta. Stavite ih u hladnu vodu. Promijenite ju još jednom ako treba jer je cilj ohladiti ih što prije. Kada imam svježa jaja,u kipuću vodu stavim žličicu sode bikarbone i većinom ih mogu super oguliti. Ogulite pažljivo pa ih poredajte u staklenku i prelijte marinadom koju ste izmiksali sa svim navedenim sastojcima. Najbolje je da prenoće u hladnjaku.
Domaći ramen rezanci (cca 400g)
- 240 g oštrog bijelog brašna
- 120 ml tople vode
- 2 žličice sode bikarbone
U zagrijanu pećnicu na 130°C stavite peći 2 žlice sode bikarbone sat vremena. Time ćete dobiti srednje tvrde rezance koje u ramenu kuhate kratko, minutu, dvije možda. Ako radite tanke rezance minuta je dovoljna.
U toplu vodu stavite sodu i promiješajte. Dodajte u brašno pa zamijesite tijesto. Neće biti glatko i ne treba biti. Ako se nikako ne povezuje, dodajte žlicu po žlicu vode. Ne tražite teksturu tjestenine, cilj je samo da tijesto bude kompaktno. Mijesite ga oko 5 minuta. Bit ce lagano žuto zbog sode u vodi.
Ostavite ga minimalno 30 minuta u hladnjaku u poklopljenoj posudi. Osobno ga pravim večer prije pa mi tijesto prenoći. Ovdje će vam trebati mašinica za tijesto iako možete i ručno razvući tijesto pa ga rezati. Ja se s tijestom ponašam kao sa svakom tjesteninom koju radim na mašini za tijesto. Na kraju napravim široke rezance. Probala sam i tanke. Ovi su mi draži.

Poslužite uz prerezano marinirano jaje. Za dodatnu teksturu ostavite malo sirove mrkve i tikvice koje će vam ujedno poslužiti kao dekoracija. Pospite sezamovim uljem i tostiranim sezamom.
Još puno finih recepata pronađite na Tamarinom blogu Time For Family Food i Instagram profilu.
Tamara Sudić