Iako ovo pecivo nije „izmišljeno“ u Švedskoj, lussebulle ili lussekatt dio je njihove tradicije koja se zamalo izgubila migracijama, no skandivaci, a posebno Šveđani, zadržali su tradiciju pečenja ovih peciva iako danas više nitko ne vjeruje u duhove!
Šafran je stigao sa dalekog istoka i dan danas slovi kao najskuplji začin, no srećom danas možete pronaći u svakom dućanu pa će i izrada ovih peciva biti lakša. Da bi vam bilo lakše pripremiti ova peciva kupite šafran u prahu!
Za 36 peciva vam treba:
¼ žličice praha šafrana
150 g maslaca
430 ml mlijeka
2 vrećice suhog kvasca
200 g šećera
1 žličica soli
910 g glatkog brašna
Grožđice za ukras
1 bjelanjak za premazati peciva prije pečenja
Pročitaj još recepata od blogerice Ane Zlodi
POSTUPAK
U zdjelu za miješanje stavite brašno, suhi kvasac, šećer, sol i prah šafrana, pomiješajte sastojke. U lončiću zagrijte mlijeko i otopite maslac, ali pazite da vam ostane mlako, sobne temperature.
U sredini zdjele sa suhim sastojcima napravite rupu i ulijte tekućinu. Stavite nastavak za dizano tijesto i miksajte dok ne dobijete glatku loptu tijesta. Ako vam bude premalo tekućine dodajte malo tople vode. Tijesto mora biti glatko, mekano i podatno dok ga mijesite.
Stavite u zdjelu i poklopite krpom i pustite da se diže 45 min na toplom.
Kada se digne, stavite tijesto na pult i promijesite ga. Zatim podijelite u manje kuglice i valjajte u duguljasti oblik poput kobasice. Od njega napravite slovo S. Tako oblikovano pecivo slažite na pleh. Pustite da se dižu još 30 minuta na toplom. Zagrijte pećnicu na 225°C. Prije pečenja u svako slovo s na vrh i dno utisnite grožđice i premažite tučenim bjelanjkom (ne mora biti snijeg, samo malo razmućen).
Pecite peciva 10-12 minuta.