Objavljeno 04.05.2020.

Učinci pretjeranog sunčanja i korištenja solarija i nisu tako 'sunčani'!

Ako se često sunčate bilo u dvorištu, cijelo ljeto na moru ili tijekom cijele godine u solariju pitate li se što se događa s vašim najvećim organom - kožom!?

Tamnjenje tijela je izravan odgovor na mutacije koje se događaju u našoj DNK. Jednostavno, izlaganje sunčevim zrakama oštećuje stanice vašeg tijela i stavlja vas na veći rizik od razvoja karcinoma kože.

Ako svoje tijelo svakodnevno izlažete suncu ili solariju, znajte kako rezultati nisu tako 'sunčani'.

OŠTEĆUJU SE STANICE KOŽE

Dok se sunčanje može činiti bezopasnim, u stvarnosti izležavanje na suncu oštećuje DNK kože.

Sunce emitira dvije vrste ultraljubičastog zračenja - kratkovalno (UVB) i dugovalno (UVA). UVB zrake prodiru u epidermu - najudaljeniji sloj kože. I dok se stanice u epidermi obnavljaju svakih 28 dana, kad izađete na sunce bez zaštite UVB zrake mogu nanijeti ozbiljnu štetu koži.

POVEĆAVA SE RIZIK OD POJAVE RAKA KOŽE

Kada se sunčate svakodnevno, uvelike se povećava šansa za razvoj raka kože.

Koža potamni jer apsorbira sunčeve ultraljubičaste zrake, a te zrake uzrokuju porast melanocitnih stanica koje proizvode melanin. Melanin blokira neke od opasnosti UV zraka. Osobe svjetlije kože vjerojatnije će izgorjeti na suncu od osoba s tamnijom kožom koje imaju više melanina. No, čak i ljudi s tamnom kožom mogu razviti rak kože i doživjeti prerano starenje kože s pretjeranim izlaganjem suncu.

KOŽA PRERANO STARI

Pretjerano izlaganje suncu ili solariju dovodi do neželjenih bora i ranijeg starenja, mnogo ranijeg nego bi željeli.

Nezaštićeno izlaganje štetnim UV zrakama razgrađuje kolagena i elastinska vlakna u zdravoj mladoj koži te uzrokuje bore i nabore. Koža koja je redovito izložena UV zrakama može imati drugačiju boju, teksturu i ​​tamne mrlje.

ŠTETI OČIMA

Prilikom svakodnevnog izlaganja suncu zaštitite oči. Velike količine UV zračenja mogu uzrokovati kataraktu oka, što rezultira oštećenjem vida. Ostali oblici oštećenja oka uključuju makularnu degeneraciju, atipični rast tkiva i fotokeratitis - što je u osnovi opekotina rožnice. 

Foto: freepik
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj