Objavljeno 05.05.2020.

Predugo čekate da piškite? Ovo su negativne posljedice!

Kako odrastamo učimo kontrolirati mokraćni mjehur. Naš mozak zna kada moramo ići na WC i kada je vrijeme da krenemo. Osoba prosječno obavlja malu nuždu 6 do 7 puta dnevno.

S vremenom naučimo kontrolirati kada idemo i koliko dugo možemo čekati prije nego stignemo do kupaonice. Ako čekanje na obavljanje male nužde i zadržavanje mokraće postane stvar navike, mogu nastati određeni problemi od kojih su neki i ozbiljni.

Vaš mokraćni mjehur može zadržavati samo otprilike dvije šalice vode (odrasla osoba), a kod djece još i manje. Mokraćni mjehur je mišić koji kada se napuni utječe na mišiće zdjelice i oni kontroliraju hoće li se ili ne mokraća zadržati.

Ako se mjehur istegne, mozak može izgubiti sposobnost prepoznavanja poruke kada morate ići na WC. Kada ta poruka prođe nezapaženo, mogli biste se upiškiti u gaće.

Ova neugodna pojava će se najizglednije dogoditi maloj djeci i starijim osobama, ali to ne znači kako se ne može dogoditi i vama ako često tjerate svoj mjehur da zadržava mokraću.

Velika većina žena se susreće s infekcijama mokraćnog mjehura i to zato što su bakterije dospjele u mokraćni kanal i izazivaju simptome poput peckanja, bolova i učestalo mokrenja. Infekcije su rezultat držanja mokraće u sebi. Ako dovoljno često ne ispraznite mjehur, tijelo postaje uzgajalište bakterija koje izazivaju infekciju.

Foto: freepik
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj