Objavljeno 30.03.2020.

Je li kava od cikorije dobra zamjena za tradicionalnu kavu?

Cikorija je jedna od najstarijih zabilježenih kultura, biljka koja ima brojne zdravstvene prednosti te se već stotinama godina koristi kao biljni lijek za mnoge bolesti.

Otkriveno je kako je upravo cikorija bila idealna zamjena za vrijeme nestašice kave u Francuskoj 1800-ih. Kava cikorije ima sličan okus kao kava, ali se dobiva iz pečenog korijena cikorije. 

PREDNOSTI:

Postoje dokazi koji dokazuju kako napitak od cikorije može pomoći ublažiti upale, snižava šećera u krvi i poboljšava zdravlje crijeva te značajno poboljšava ravnotežu krvi i plazme u tijelu i smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Dobar je izvor inulina probiotičkih vlakana koji je povezan s gubitkom kilograma.

NEDOSTACI:

Cikoriju je vjerojatno nesigurno konzumirati tijekom trudnoće pa ako tražite zamjenu za kavu u trudnoći, potražite drugdje. Također je moguće da će cikorija izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji imaju alergiju na biljke iz obitelji Asteraceae kao što su ambrozija, tratinčica i neven. Osobe s dijabetesom trebale bi postupati oprezno kad piju kavu od cikorije zbog njezinog potencijala za snižavanje razine šećera u krvi. 

Nakon vaganja svih prednosti i nedostataka kave od cikorije, ako niste izloženi bilo kojoj od nuspojava, napitak od cikorije može biti zdrava alternativa kavi.

Foto: freepik
A.Đ.

Povezani sadržajKomentiraj