Objavljeno 19.08.2019.

Sedam 'stvari' s kojima je Coco Chanel zauvijek promijenila žensku modu

Gabrielle 'Coco' Chanel živjela je zaista spektakularan život. Odgajana je u sirotištu, gdje su je redovnice učile šivati... Slavna dizajnerica stvorila je modne predmete koji se i danas nose.

Njezini najveći izumi u svijetu mode su:

Ženske hlače
Prije 80 godina hlače su nosili samo muškarci, ali Coco je to promijenila kada je shvatila da ne može jahati konja u dugoj suknji.

Ženski kostim
Coco je inspirirana muškom modom osmislila ženski kostim koji se sastojao od jaknice bez ovratnika i uske suknje.

Mala crna haljina
Coco je kreatorica haljine koja je i danas najpopularnija na svijetu.

Bižuterija
I sama Coco je voljena nositi lažne bisere oko vrata. Prva je počela dizajnirati jeftini nakit od lanaca, perlica i stakalaca kako bi nakit učinila dostupnim.

Majica na morske pruge
Promatrajući francuske ribare u majicama s bijelim i plavim prugicama došla je na ideju da napravi žensku majicu na pruge. Ovaj jednostavan dizajn moderan je i danas.

Žersej
U njeno vrijeme ovaj udobni materijal koristio se samo za izradu muškog donjeg rublja, ali kada je zbog Drugog svjetskog rata došlo do nestašice skupih tkanina, Coco je počela koristiti žersej.

Preplanuli ten
U njezino se vrijeme preplanuli ten povezivao s radničkom klasom, a bijela put je bila IN. Sve dok Coco nije slučajno izgorjela na suncu. Njezin osunčani ten se svidio brojnim prijateljima pa su se i sami počeli sunčati.

Foto: google
A.Đ.

Komentiraj