Objavljeno 03.04.2019.

Serija Inspektor George Gently - sadržaj i epizode

Nakon ubojstva supruge, koje je počinio zloglasni gangster Joe Webster, inspektor George Gently (Martin Shaw) razmišlja o povlačenju iz policije. No kada dozna da je Webster bio na sprovodu jedne žrtve u Northumberlandu, odluči preuzeti slučaj kako bi kriminalcu stao na put.

Epizoda 23

inspektor George Gently i njegov tim, inspektor John Bacchus i narednica Rachel Coles, ponovno otvaraju istragu koja bi mogla razotkriti grubo kršenje pravde i potencijalno osramotiti policiju. Suočen s neizbježnom mirovinom, ugrožava li Gently, prateći lažni trag, svoj dugogodišnji ugled i hoće li istraga razbiti tim? Kad tijekom čišćenja kemijske tvornice pronađu neidentificirano truplo, Gently i njegov tim ponovno otvaraju istragu o osuđenoj ubojici Eve Liddell, uhićenoj prije osam godina zbog ubojstva nestalog supruga. Forenzički dokazi i dokazi na temelju indicija bili su toliko štetni da je čak i Evina mlada kći svjedočila protiv nje. Sve do danas Eve nema uvjerljiv alibi, a ni mnogo prijatelja - usko povezana lokalna zajednica izopćila ju je jer je Poljakinja. Ali iznenadno otkriće trupla njezina muža baca sumnju na njezinu osuđujuću presudu. Je li Eve mogla sama počiniti ubojstvo ili je imala pomagača? Ili je pravi ubojica još na slobodi dok Eve trune u zatvoru? Trzavice između Gentlyja i Bacchusa eskaliraju. Bacchus je bio mladi samouvjereni detektiv u prvotnoj istrazi i smatra da ova nikamo ne vodi. Skriva li Bacchus nešto više od profesionalnog ponosa? Može li Rachel pomoći premostiti sve veći jaz između svojih nadređenih dok se nosi s činjenicom da je žena u muškom policijskom svijetu? I hoće li tim napokon bez ikakve sumnje dokazati identitet ubojice?

23.
EPIZODA

8.
SEZONA

RTL

Inspektor George Gently - uverljiva retrospektiva života na sjeveroistoku Engleske, točnije u Newcastle upon Tyne, Northumberlandu i Durham okrugu šezdesetih godina, kada je smrtna kazna za okorjele kriminalce još uvijek bila na snazi, jedna je od najvoljenijih britanskih TV kriminalističkih serija o detektivima, u žanru koji su Britanci doveli do savršenstva te u kojem vlada ogromna konkurencija, što samo govori o veličini 'Inspektora George Gentlyja'. 

Briljantna serija, koja se djelomično oslanja na priče Alana Huntera, u produkciji BBC-ja One, doživjela je 8 sezona (25 epizoda) u kojima se ne radi samo o zapletima i raspletima, koji su majstorski razrađeni mora se priznati - već sve epizode imaju i svoju poantu, krase je izvrsni dijalozi te jedinstveni stil i atmosfera. 

Svaki uspješan detektiv ima svoj oslonac i uzdanicu, 'svog doktora Watsona', svoju desnu ruku, svoju suprotnost i učenika pa tako staložen i promišljen inspektor Gently ima Johna Bacchusa, detektiva usijane glave. I upravo ta suprotnost u karakterima sjajno su posložila dva sjajna britanska glumca, Martin Shaw i Lee Ingleby, koji čine savršene partnere, koji su osobinama svojih likova usadili tipični britanski humor i srdačnost.  Serija je briljantna i na drugim poljima - filmska fotografija odlična, lokacije i scene izvrsno složene i izabrane te je pravi užitak gledati kako ova dva policijska službenika, Gently, koji želi pravdu igrajući po pravilima, te nedisciplirani Bacchus, kojeg jedino zanima kako doći do rezultata što prije, obavljaju posao u vrijeme kada DNK testova nije bilo, a tmuran sjever Britanije bio je još tmurniji.

Izvor: rtl

Povezani sadržajKomentiraj