Objavljeno 02.12.2016.

Serija Igra prijestolja - sadržaj i epizode

Igra prijestolja (Game of Thrones) je američka srednjovjekovna fantastična televizijska serija koju su kreirali David Benioff i D. B. Weiss u suradnji s televizijskom kućom HBO.

Serija je adaptacija novela "Pjesme vatre i leda", Georgea R. R. Martina, od kojih je prva po redu "Igra prijestolja". Serija je snimana u filmskom studiju u Belfastu te na lokacijama u Sjevernoj Irskoj, Malti, Škotskoj, Hrvatskoj, Islandu, Sjedinjenim Američkim Državama i Maroku. Premijera serije održala se na HBO-u u SAD-u 17. travnja 2011. Dva dana nakon premijere četvrte sezone u travnju 2014., HBO je obnovio Igru prijestolja za petu i šestu sezonu.

Serija je smještena na izmišljenim kontinentima Westerosu i Essosu na kraju ljetnog desetljeća, te isprepliće nekoliko područja radnji. Prvo područje prati sljedbenike nekoliko plemenitih kuća u građanskome ratu za željezno prijestolje sedam kraljevstava, drugo područje pokriva nadolazeću opasnost predstojeće zime i mitska bića sa Sjevera, treće područje prikazuje radnju koja se vrti oko posljednjeg potomka velike dinastije koji želi svojoj dinastiji vratiti prijestolje. Kroz "moralno otuđene" likove, serija se bavi pitanjima hijerarhije, religije, odanosti, korupcije, građanskog rata, zločina i kazne.

Igra prijestolja privukla je rekordan broj gledatelja na HBO i pridobila fanove diljem svijeta. Serija je pridobila pozitivne ocjene kritičara obzirom na količinu golotinje, psovanja, nasilja i seksualnog nasilja. Serija je osvojila velik broj nagrada i nominacija kao što su nagrada Emmy-a za najbolju dramsku seriju (u sve tri sezone), nominacija Zlatnog globusa za najbolju televizijsku seriju, i još mnoge. Peter Dinklage osvojio je nagradu Emmy za najboljeg glumca u seriji ulogom Tyriona Lannistera.

Povezani sadržajKomentiraj