Objavljeno 19.05.2016.

Za ljubitelje karamela ovo je idealna Karamelizirana torta

Ova karamelizirana torta se sastoji od čokoladnog biskvita, kreme od karamela, karameliziranih jabuka i preljeva od karameliziranog šećera. Za ljubitelje karamela - ne može bolje.


Sastojci

Čokoladni biskvit:
4 jaja
8 zlica secera
8 zlica mlijeka
8 zlica ulja
9 zlica brasna
2 zlicice praska za pecivo
3 ravne zlice kakaa

Karamel krema:
2 jaja
350 ml mlijeka
3 zlice skrobnog brasna
150 grama secera
250 ml slatkog vrhnja
5 grama mljevene zelatine/ ili 3 listica

Krema od jabuka:
450 grama jabuka
150 grama secera
2 zlice limunovog soka
1/2 zlicice cimeta
1 secer od bourbon vanilije
250 ml slatkog vrhnja
5 grama mljevene zelatine / ili 3 listica

Za preljev biskvita:
1,5 zlica secera
150 ml mlijeka

Priprema

Čokladni biskvit:
Bjelanjke lupati u čvrsti snijeg. Dodati šećer i još miksati da se šećer rastopi. Dodavati jedan po jedan žumanjak, miksati 2-3 minute. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati, te lagano kuhačom naizmjenice sa mlijekom i uljem dodati masi od jaja.
Peći u kalupu za torte promjera 26 cm, na 180 stupnjeva 15-20 minuta. Pečeni biskvit horizontalno presjecite na 2 dijela.

Karamel krema:
Zagrijati posudicu za kuhanje i u toplu sipati 100 grama šećera i karamelizirati ga do zlatno-žute boje. Zaliti sa 200 ml mlijeka i na laganoj vatri kuhati dok se šećer ne otopi.

Pjenačom izraditi jaja i ostatak šećera.  Pomiješati škrobno brasno i preostalo mlijeko (150 ml) . Sjediniti jaja s mlijekom i škrobom. Kad se karamel otopio skloniti posudu sa vatre, sipati mješavinu jaja i škrobnog brašna.

Vratiti na vatru, 5 minuta stalno miješati pazeći da vam masa ne zakuha, skloniti sa vatre i dalje miješati oko 2-3 minute. Želatinu namočite sa hladnom vodom kako piše na vrećici, pustite da malo nabubri, ugrijte ju i pomiješajte sa vrućom kremom.

Kremu ohladiti uz povremeno mješanje da se ne uhvati korica na površini. Izlupati 250 ml slatkog vrhnja u šlag i nježno sjediniti  sa kremom.

Krema od karameliziranih jabuka:
Jabuke oguliti i očistiti. Neka vam tako očišćene važu 450 grama. Izrezati ih na kocke i pomiješati sa sokom od cijeđenog limuna.

Posudu za kuhanje ugrijati, staviti šećer da se karamelizira. Kad je dobio lijepu boju karamela dodati jabuke, poklopiti, smanjiti temperaturu i kuhati dok se šećer ne otopi i na dnu gotovo nema tekućine.

Stavite bubriti želatinu kako pise na vrećici. Jabuke usitnite štapnim mikserom u pire. Probajte, ako vam nisu dovoljno slatke stavite jos malo šecćra. Dodajte i cimet i vaniliju. U vruće umiješajte otopljenu želatinu. Ohladite uz miješanje, nikako u hladnjaku, jer će se želatina previše stisnuti. Izlupajte vrhnje u šlag i nježno ga spojite s kremom.

Preljev za biskvit:
Karamelizirajte šećer, prokuhajte ga s mlijekom da se rastopi.

Slaganje:
Na pladnaj za serviranje stavite prvi biskvit. Namocite ga sa nekoliko zlica karamel mlijeka. Oko njega stavite obruc ali ga nemojte zatvarati. Sa nutarnje strane obruca stavite traku pek-papir da vam se obruc ne bi zalijepio za kremu. Namazite biskvit sa kremom od karamela, gurajuci kremu izmedju biskvita i obruca, tako da kad sklonete obruc i biskvit bude namazan  kremom.
Staviti i drugi biskvit. Natopite ga isto sa nekoliko zlica karamel mlijeka. Namazati ga sa kremom od jabuka.
Dobro ohladiti kolac, ukrasiti ga kako znate i umijete... ja nisam veliki kreativac po tom pitanju ...bude mi zao truda i puno vremena a sve se to pokvari prvim rezom noza kroz tortu. Nesto je drugo ako se torta servira za svecane prilike.

Izvor, foto: coolinarika//unikatica




Povezani sadržaj