Objavljeno 12.12.2014.

Za blagdane pripremite fine paprenjake koji se tope u ustima

Paprenjaci su tradicionalni kolač koji se reže posebno oblikovanim drvenim kalupima te danas predstavljaju jedan od traženijih hrvatskih suvenira.

Sastojci:

450 g brašna
250 g maslaca ili masti
125 g šećera
4 žutanjka
1,5 žlica meda
165 g mljevenih oraha
na vrh žličice bijelog papra
pola žličice mljevenih klinčića
limunova korica jednog limuna
2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
100 g štaub šećera s pola žličice klinčića za posipanje

Priprema:


Brašno utrljajte u maslac, pa u sredinu dodajte ostale sastojke: šećer, žutanjke, med, orahe, papar, klinčić, limunovu koricu, cimet, muškatni oraščić. Tijesto mijesite desetak minuta, odnosno dok se ne formira čvrsta kugla.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 5 do 7 mm.  Dobro pobrašnite drvene kalupe, otisnite razne motive pa ih oštrim nožem izrežite i stavite na pripremljeni lim za pečenje.

Kratko pećite na 180 stupnjeva da ne potamne. Gotovi su kad počnu dobivati laganu boju po rubovima.

Po želji: izmješajte štaub s mljevenim klinčićima pa pospite po pečenim paprenjacima.

Izvor, foto: coolinarika/jozefina1





Povezani sadržaj



Komentiraj