Objavljeno 13.03.2016.

Torta od višanja i bez šećera, a opet dovoljno slatka

Recept za ovu tortu se sadrži šećer, ali ona je toliko ukusna i dovoljno slatka da to nitko neće primjetiti, jer će višnje u kombinaciji s tamnom čokoladom biti odličan spoj.


Sastojci

Biskvit:
6 jaja
100g tamne čokolade sa min 70% kakaa
1 prašak za pecivo
Malo ruma i mlijeka za politi biskvit

Nadjev:
1 višnje iz kompota 
1 želatina u prahu

Glazura:
200g tamne čokolade
125g maslaca

Priprema

Biskvit:
- Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. 
- Žutanjke izmutiti, bjelanjke istući u snijeg.
- Čokoladu rastopiti na pari, malo ohladiti, dodati žutanjcima, dodati prašak za pecivo i rukom umješati bjelanjke. 
- Peći u kalupu 26 cm.
- Nakon što je biskvit pećen poprskati ga rumom i mlijekom.

Nadjev: 
- Ocijediti višnje od soka. 
- Višnje prepržiti na tavi da puste sok, po želji dodati malo meda ili stevije. 
- Višnje ocijediti od viška soka (ne baciti sok)

- Od soka višnje i želatine te po potrebi malo vode, ako nedostaje tekućine, skuhati preljev prema uputama na vrećici. 
- Nakon što se prohladi prije nego se počme zgušnjavati prelti preko torte i staviti u fižider da se ohladi i dobro stisne. 

Glazura:
- Čokoladu i maslac rastopiti na pari, po potrebi dodati malo mlijeka, toplo preliti preko torte, staviti u frižider na hlađenje.
- Na vrhu po želji posipati s bademima, orasima, lješnjacima. 
- Najbolje ostaviti u hladnjaku preko noći, prije posluživanja ostaviti malo vani da se čokolada otpusti. 
- Glazuru možete zamijeniti i sa ganache kremom. 

Izvor, foto: coolinarika/pepe04




Povezani sadržaj