Objavljeno 09.10.2013.

Slatke i slane delicije od kestena

Došla nam je jesen, a s njom se na ulicama gradova počeo širiti miris pečenih kestena. Kesten je poznat po svome okusu koji može oplemeniti i nadopuniti mnoga jela, stoga iskoristite ovo vrijeme kada kestenja ima u obilju i pokušajte pripremiti nešto novo.


Uz mnogobrojne slatke delicije koje možete pripremiti od kestena, možete probati izraditi i neko slano jelo. U nastavku vam donosimo nekoliko slatkih i slanih recepata od kestena.

Slatki recepti

Kuglice od kestena 

Za izradu ovog deserta biti će vam potreban 1 kg kestena, 25 dag  šećera, vanilija šećer i čokolada. 

Potrebno je očistiti kesten od vanjske ljuske i staviti da se kuha. Kada je skuhan, očistimo ga od meke ljuske i sameljemo. Šećer se ukuha s malo vode te mu se dodaju samljeveni kesteni i sve se dobro izmiješa. Kada se smjesa osladi, prave se kuglice i valjaju u naribanoj čokoladi.

Torta od kestena

Za izradu ovog deserta biti će vam potreban 1,5 kg kestena, 20 dag šećera, 6 jaja, 12 dag čokolade i pola praška za pecivo. Za izradu nadjeva biti će vam potrebno 12 dag maslaca, 8 dag šećera, 2 žlice ruma i vanilija šećer.

Prvo je potrebno skuhati 1,5 kg kestena, oguliti ga i pasirati. Zatim se  miješa 20 dag šećera sa 6 žumanjaka, dodaje se 12 dag naribane čokolade, 40 dag pasiranog kestena i pola praška za pecivo te na kraju tvrdi snijeg od 6 bjelanjaka. Pečena i ohlađena torta prereže se horizontalno na dva dijela i napuni nadjevom.

Izrada nadjeva: Potrebno je izmiješati maslac u koji se dodaje 24 dag pasiranog kestena, 8 dag šećera, vanilija šećer i 2 žlice ruma. 

Torta se ukrasi glazurom od bijele čokolade.

Slani recepti

Juha od kestena s rižom i sirom

Za izradu ove juhe biti će vam potrebno 300 g očišćenog kestena, 200 g riže, 1 litra vode, 30 g maslaca, 60 g livanjskog sira i mljeveni cimet.

Kesten je preko noći potrebno namočiti u vodi, a sutradan oguliti obje kožice. Prokuhajte zasoljenu vodu pa u nju stavite oguljeni kesten da kuha sat vremena dok ne omekša. Zatim dodajte očišćenu rižu i kuhajte oko 20 minuta dok se riža ne skuha. Na kaju dodajte maslac i lisnato narezani sir te prstohvat cimeta. Kad se sir otopi jelo je spremno za serviranje.

Špageti s kestenom

Za izradu ovog jela biti će vam potrebno 50 dag špageta, 40 dag kestena, 2 žlice slatkog vrhnja, kopar, papar, sol i ulje.

Prvo je potrebno kestenje skuhati u posoljenoj vodi te oguliti i pasirati. Pasiranom kestenju dodajte slatko vrhnje i sjeckani kopar. U međuvremenu špagete skuhajte i ocijedite, a zatim istresite u posudu na zagrijano ulje. Sjedinite špagete sa smjesom od kestena na laganoj vatri.

Želimo vam dobar tek i uživanje u okusnim notama kestena!

Foto: sxc.hu
A.Đ.




Povezani sadržaj