Objavljeno 02.04.2016.

Sasvim običan čokoladni kolač koji izgled 'otmjeno'

Kombinacija s kojom je teško pogriješiti definitivno je spoj oraha, čokolade i ruma. No, ova sasvim obična kombinacija uz pomoć malo dekoracije može izgledati poput 'kompliciranog' kolača.


Sastojci

Biskvit:
5 jaja
6 žlica šećera
3 žlice mekog brašna
10 dag čokolade u prahu
15 dag mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo

Preljev:
14 dag šećera
14 dag maslaca
14 dag kvalitetne čokolade za kuhanje
2 cijela jaja

Za vlaženje:
1 dl mlijeka
4 žlice ruma

Za ukrašavanje:
tučeno slatko vrhnje

Priprema

Biskvit:
Cijela jaja istući sa šećerom dok ne postanu pjenasta, svijetla i gusta. Posebno pomiješati suhe sastojke. U jaja dodati suhe sastojke i sve skupa lagano promiješati. Smjesu izliti u prethodno podmazani i pobrašnjeni pleh veličine 25 X 40 cm i staviti da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C oko 25 minuta. Ohladiti. 

Preljev:
Čokoladu istopite sa maslacem na vrlo laganoj vatri. U posudi dobro izmutite jaja sa šećerom da se šećer što više otopi. Tu smjesu dolijte u smjesu od čokolade i maslaca, te kuhajte neprestano miješajući na laganoj vatri ili još bolje na pari. Ne smije vam zavrijeti - jaja će koagulirati i krema više neće biti svilenkasta. Krema je gotova kad je gustoće srednje gustog pudinga.

Slaganje:
Ohlađeni biskvit zalijte s mješavinom mlijeka i ruma. Moja baka je uvijek ovaj kolač zalijevala šalicom kave, ali ja kavu ne volim, pa koristim mlijeko i rum. Ako volite kombinaciju čokolada-naranča naribajte u biskvit koricu naranče i pečeni biskvit zalijte sokom iscijeđene naranče. Pustite mašti na volju. Posebno dobro navlažite rubove kolača. Kad se tekućina upila na biskvit izlijte preljev i ostavite kolač da se dobro ohladi.

Ukrasite po želji, a i ne morate. Ja sam na svaku kocku špricnula malo istučenog slatkog vrhnja, gore stavila čoko-lopticu i posipala čoko mrvicama.

Izvor, foto: coolinarika/Nocturna




Povezani sadržaj