Objavljeno 28.09.2016.

Puno pogodak - čokoladna torta od bundeva

Za sve ljubitelje bundeve donosimo jedan odličan recept za čokoladnu tortu naravno od bundeva. Ovaj spoj će oduševiti i najzahtjevnije.


Sastojci

Kore
200 g brašna
2 pudinga od čokolade
50 g mljevenog indijskog oraha
100g nezaslađenog kakaa
50 g zaslađenog kakaa
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
2 jaja
400 g šećera
200 ml vrele vode
100 ml ulja
2 kašičice ekstrakta od vanile
200 ml mlijeka

Krema
300 g pirea od pečene bundeve
300g krem sira
300 ml slatkog vrhnja
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice đumbira
1/2 kašičice muškatnog oraščića
100 g bijele čokolade

Ganache
200 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
1 žlica meda

Priprema


Otopite bijelu čokoladu na pari. Otopljenu izblendajte sa pireom od pečene bundeve. Zatim dodajte krem sir, ostale sastojke i izmiksajte. U drugu posudu istucite čvrsti šlag od slatkog vrhnja. Sjedinite šlag sa prethodno izrađenom smjesom.

Jednu četvrtinu fila ostavite za ukrašavanje torte, a ostatak fila podjelite na dva dijela i filujte kore. Zatim tortu stavite u frižider dok pripremate ganache.

Ganache


Na pari otopite čokoladu u slatkom vrhnju te dodajte jednu žlicu meda. Mješajte dok ne dobijete glatku masu. Sklonite sa vatre i mješajte povremeno dok se hladi da se ne stvori 'kožica'. Kad se ganache ohladio, prelite preko torte i ostavite u frižideru preko noći. Sutra ukrasite po želji.

Napomena:
- Kalup za biskvit je promjera 28 cm.
- Torta je pripremana sa muškatnom bundevom.

Izvor, foto: coolinarika/Zabackrabac




Povezani sadržaj